Sendte søsteren i elektrisk stol

Ethel Rosenberg ble dømt til døden for spionasje på 50-tallet. Nå innrømmer lillebroren at han tystet på henne for å redde sitt eget skinn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ekteparet Julius og Ethel Rosenberg ble i 1953 henrettet i Sing Sing-fengselet, dømt for å ha overlevert atomhemmeligheter til fordel for Sovjet. Nå innrømmer Ethels bror David Greenglass at han tystet på søsteren.

- At jeg er en spion som anga min egen familie, det bryr meg egentlig ikke, sier Greenglass i et tv-intervju som skal sendes på amerikansk tv i kveld.

Intervjuet ventes ifølge nyhetsbyrået Ap å kaste nytt lys på den legendariske spionsaken. Ekteparet som skal ha lekket atomhemmeligheter til russerne, var de eneste i USA som ble henrettet for spionasje under den kalde krigen.

Ga søstera skylda for å redde kona

Da Rosenberg-rettssaken startet i 1951, var Greenglass selv tiltalt for atomspionasje, og fryktet at han og hans kone også kunne bli dømt. Etter råd fra Roy Cohn, assisterende aktor og senere rådgiver for den høyreekstreme senatoren Joseph McCarthy, valgte han å lyve i retten.

Vitneprovet til Greenglass og hans kone ble de mest avgjørende i rettssaken. Begge hevdet at Ethel Rosenberg hjalp David med å skrive meldinger til Moskva på en bærbar Remington skrivemaskin. Men nå innrømmer Greenglass at han aldri så at storesøsteren gjorde dette, han ble bare fortalt det av sin kone.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer