Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sendte søsteren i elektrisk stol

Ethel Rosenberg ble dømt til døden for spionasje på 50-tallet. Nå innrømmer lillebroren at han tystet på henne for å redde sitt eget skinn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet Julius og Ethel Rosenberg ble i 1953 henrettet i Sing Sing-fengselet, dømt for å ha overlevert atomhemmeligheter til fordel for Sovjet. Nå innrømmer Ethels bror David Greenglass at han tystet på søsteren.

- At jeg er en spion som anga min egen familie, det bryr meg egentlig ikke, sier Greenglass i et tv-intervju som skal sendes på amerikansk tv i kveld.

Intervjuet ventes ifølge nyhetsbyrået Ap å kaste nytt lys på den legendariske spionsaken. Ekteparet som skal ha lekket atomhemmeligheter til russerne, var de eneste i USA som ble henrettet for spionasje under den kalde krigen.

Ga søstera skylda for å redde kona

Da Rosenberg-rettssaken startet i 1951, var Greenglass selv tiltalt for atomspionasje, og fryktet at han og hans kone også kunne bli dømt. Etter råd fra Roy Cohn, assisterende aktor og senere rådgiver for den høyreekstreme senatoren Joseph McCarthy, valgte han å lyve i retten.

Vitneprovet til Greenglass og hans kone ble de mest avgjørende i rettssaken. Begge hevdet at Ethel Rosenberg hjalp David med å skrive meldinger til Moskva på en bærbar Remington skrivemaskin. Men nå innrømmer Greenglass at han aldri så at storesøsteren gjorde dette, han ble bare fortalt det av sin kone.

- Jeg vet ikke hvem som skrev, og for å være ærlig så kan jeg ikke huske om det ble skrevet noe på maskin i det hele tatt, innrømmer Greenglass.

- Idiotisk å ikke tilstå

Greenglass føler likevel ingen skyld for at søsteren havnet i den elektriske stolen. Hun burde tilstått, og var selv ansvarlig for sin død, mener han. Han føler heller ikke at han burde unnskylde seg overfor sin henrettede søsters to sønner.

- Jeg ante ikke at de ville få dødsstraff, sier han.

Han innrømmer allikevel at saken plager ham frea tid til annen.

- Men kona mi sier, «hør nå her, vi er i live».

Greenglass ble selv dømt til 15 års fengsel i saken. Han ble løslatt i 1960, og bor nå sammen med kona i New York.

Hele Norges coronakart