Dagbladet kan i dag avsløre at norske myndigheter grep inn da Saudi-Arabia sendte et mystisk vaktlag på ti mann til Norge.

Og ba om at de ti sikkerhetsvaktene fikk status som diplomater - med alle fordeler det medfører.

PST har orientert en norskbosatt Saudi-kritiker om saken.

Iyad el-Baghdadi frykter for sin sikkerhet.

Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

Vi går tilbake til forsommeren 2018. Da mottok Norge en uvanlig forespørsel fra kronprins Mohammed bin Salmans regjering.

Saudi-Arabia ønsket å sende ti mann på offisielt oppdrag til Norge, bekrefter UD overfor Dagbladet. Dagbladet får videre bekreftet at de ti personene alle var sikkerhetsvakter, som ble oppgitt å skulle jobbe for Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Men Saudi-Arabia ønsket at sikkerhetsvaktene skulle bli registrert som diplomater i Norge - som ville gitt dem videre fullmakter.

Utenriksdepartementet grep inn i saken, og PST har i et møte orientert Iyad el-Baghdadi (43) – en norskbosatt journalist, aktivist og kritiker av regimet til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman – om saken.

Dagbladet har stilt Saudi-Arabias ambassade en rekke spørsmål til denne artikkelen. De har svart med en pressemelding de opprinnelig sendte ut i fjor, der de kritiserer «fabrikkerte og falske» anklager, «med hensikt å fornærme Saudi-Arabia».

Oppdatering torsdag 17. desember: Den Saudi-Arabiske ambassaden svarer mer konkret om sikkerhetsvaktene du snart skal lese mer om. Det nye svaret ligger lenger nede i saken.

Dagbladet har fått bekreftet fra flere kilder at det var flere aspekter ved vaktlaget på ti som gjorde at norske myndigheter reagerte.

GREP INN: Utenriksdepartementet (UD) i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
GREP INN: Utenriksdepartementet (UD) i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

De avgjørende punktene

  • Antallet: Antallet sikkerhetsvakter var uvanlig høyt. Jevnlig publiserer UD en liste over alle utenlandske diplomater som er akkreditert til Norge. Ifølge diplomatlista fra sommeren 2018 var det totale antallet saudiarabiske diplomater i Norge 18. Både UD og PST stusset på at Saudi-Arabia nesten ville doble antallet – med bare sikkerhetsfolk.
  • Statusen: Både UD og PST reagerte på at Saudi-Arabia ønsket at sikkerhetsvaktene skulle få status som diplomater. Alle diplomater som er akkreditert til Norge, står oppført i UDs diplomatliste. Det er uvanlig at sikkerhetsfolk ved ambassader får status som diplomater. Alle som er ansatt ved ambassader, får såkalt «D-visum», som gir deg såkalt diplomatisk immunitet. Blant en rekke fordeler gjør diplomatisk immunitet at vertslandet ikke har lov å arrestere deg om du begår kriminalitet. Men er du formelt registrert som diplomat har du videre fullmakter og rettigheter enn såkalt teknisk personell.
  • Opprustningen: Norge reagerte på at den voldsomme opprustningen av sikkerhetsstaben ikke reflekterte det de visste om aktivitetsnivået ved ambassaden.
  • Nøkkelrollen: Tjenestemenn hos PST har seinere merket seg at nettopp sikkerhetsfolk, fra konsulatet i Istanbul, hadde sentrale roller i drapet på den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, får Dagbladet opplyst.

Politiets sikkerhetstjeneste har ikke ønsket å kommentere saken, men er forelagt alle Dagbladets opplysninger i denne artikkelen og har ikke funnet noen feil i det som gjengis.

KHASHOGGI: Tjenestemenn hos PST har seinere merket seg at nettopp sikkerhetsfolk, fra konsulatet i Istanbul, hadde sentrale roller i drapet på den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, får Dagbladet opplyst. Foto: Mohammed al-Shaikh / AFP
KHASHOGGI: Tjenestemenn hos PST har seinere merket seg at nettopp sikkerhetsfolk, fra konsulatet i Istanbul, hadde sentrale roller i drapet på den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, får Dagbladet opplyst. Foto: Mohammed al-Shaikh / AFP Vis mer

Guri Solberg, pressetalsperson hos UD, bekrefter i en e-post følgende overfor Dagbladet:

- Sommeren 2018 registrerte UD ti personer som nye utsendinger på Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Status for andre lands utsendinger ved ambassader reguleres på bakgrunn av Wien-konvensjonen for diplomatisk samkvem (1961) og hvilke oppgaver utsendingen har ved ambassaden. Ettersom dette i hovedsak var personer som skulle ha interne oppgaver på ambassaden, ble ni av de ti personene i henhold til vanlig praksis registrert som administrativt/teknisk personell. En av de ti personene ble på bakgrunn av vedkommendes oppgaver registrert som diplomat. Det er i praksis forholdsvis liten forskjell når det gjelder hvilken grad av immunitet og privileger som tilligger henholdsvis diplomatisk og administrativt/teknisk personell. Reglene om immunitet og privilegier følger av folkerettslige avtaler som Norge er bundet av, særlig Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem, og innebærer blant annet immunitet mot straffeforfølgning i mottakerstaten.

BEKREFTER: Guri Solberg i Utenriksdepartementet, Foto: UD
BEKREFTER: Guri Solberg i Utenriksdepartementet, Foto: UD Vis mer

Hun legger til:

- Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke dele detaljer i enkeltsaker.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

Mennene ankom Norge i slutten av juli 2018. Den av de ti sikkerhetsvaktene som fikk diplomatstatusen som Saudi-Arabia ba om, jobber ifølge Dagbladets opplysninger som sikkerhetssjef ved Saudi-Arabias ambassade. Han står formelt oppført i UDs diplomatliste som «attaché».

- Det var en diskusjon. Det er bestemmelser for hva slags registrering som ambassadenes sikkerhetsfolk kan oppholde seg i Norge på. De er jo ikke diplomater, sier en kilde som kjenner saken, til Dagbladet.

Ambassaden

Saudi-Arabias ambassade i Norge ligger vakkert til på Skarpsno på Oslos vestkant, med fasade ut mot Oslofjorden.

Kommer du sjøveien mot Frognerstranda, har du kunnet se kongedømmets karakteristiske grønne flagg – med en hvit sabel, og påskriften «Det er ingen gud uten Allah, og Muhammad er hans profet» – vaie over hekken. Fra den Ingvar Hjorth-tegnede praktvillaen fra 1899 styres Saudi-Arabias aktiviteter i Norge.

Dagbladet har stilt ambassaden i Oslo spørsmål om hvorfor de ville at sikkerhetsvaktene skulle føres opp som diplomater, om punktene Norge reagerte på og om deres forhold til aktivisten Iyad el-Baghdadi og om hvorfor ambassaden oppbemannet sikkerhetsstyrken så kraftig. Ingen fra ambassaden har ønsket å møte Dagbladet.

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer

I stedet svarer ambassaden på e-post, med en pressemelding de opprinnelig sendte ut i 2019:

«Ambassaden er kjent med hva som har blitt publisert i noen medier om Iyad el-Baghdadi-saken og om anklagene mot Saudi-Arabia. Ambassaden vil gjerne påpeke at denne personen ikke er en saudisk statsborger og er ukjent for Saudi-Arabia. Det han sa er fabrikkert og falskt og har til hensikt å fornærme Saudi-Arabia. Vi har vært i kontakt med den norske regjeringen for at Saudi-Arabia får ytterligere informasjon i denne saken. Saudi-Arabia forbeholder seg retten til å ta de nødvendige rettslige tiltak mot ovennevnte for å beskytte Saudi-Arabias rettigheter.»

Oppdatering: Torsdag 17. desember utdyper ambassaden svaret de sendte Dagbladet i forkant av publiseringen av denne artikkelen:

«Den Saudi-Arabiske ambassaden gjentar det som ble uttalt i 2019, og benekter at det har vært kjennskap til eller et forhold mellom kongedømmet og Iyad el-Baghdadi.

Når det gjelder saken om sikkerhetsvaktene, er disse vaktene stasjonert ved ambassaden for å sikre den nødvendige beskyttelsen, døgnet rundt, av både ambassadebygningen og ambassadørboligen. Saudiske ambassader har mottatt trusler i flere land og har vært mål for angrep fra terrorister - det siste eksempelet er hendelsen ved kongedømmet Saudi-Arabias ambassade i Haag».

Orientert av PST

I en spartansk leilighet i hovedstaden møter Dagbladet Iyad el-Baghdadi.

Det er ham PST har orientert om sikkerhetsvaktene. 43-åringen ønsker velkommen inn i leiligheten han bor i for øyeblikket – han flytter jevnlig.

Dagbladet får bekreftet at det er Oslo-politiet som har ansvar for hans sikkerhet - og godkjenner boligen hans. El-Baghdadi selv sier politiet rådet ham til å flytte fra sin forrige leilighet. Leiligheten inneholder lite annet enn bestikk, klesskift og datautstyr med tung kryptering. Et lite rom med treningsutstyr understreker behovet, som han sier, for å alltid være «sharp».

El-Baghdadi er opprinnelig statsløs palestiner, og ble en innflytelsesrik stemme – spesielt på Twitter – under den arabiske våren. Han var en venn av Jamal Khashoggi – journalisten som i oktober 2018 ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Og han er en innbitt kritiker av Mohammed bin Salmans Saudi-Arabia.

CHRISTIANIA TEATER: Her bodde Jamal Khashoggi i mai 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB
CHRISTIANIA TEATER: Her bodde Jamal Khashoggi i mai 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Møtte Khashoggi i Oslo

Samtidig som Saudi-Arabia ba om at sikkerhetsvaktene ble registrert som diplomater – på våren/forsommeren 2018 – møttes el-Baghdadi og Khashoggi i Oslo. PST har ifølge Dagbladets opplysninger ikke oppdaget noen form for fysisk trussel mot el-Baghdadi i Norge. Men Dagbladet vet at PST har tatt opp sikkerhetsvaktene i møter med nettopp ham.

- Jeg hadde et møte med min kontakt i PST i januar i år. De fortalte at Saudi-Arabia hadde søkt om et uvanlig høyt antall diplomatvisa – som ble nektet. PST sa ikke når det hadde skjedd, men du forteller meg nå at det var sommeren 2018, sier el-Baghdadi til Dagbladet.

The Guardian fikk i fjor bekreftet at CIA varslet norske PST om en mulig trussel mot Iyad el-Baghdadi. Trusselen skal ha sammenheng med hans nøkkelrolle i å avsløre kronprins Mohammed bin Salmans hacking av Jeff Bezos. Dette var saken der Saudi-Arabia opprinnelig sendte ut pressemeldingen Dagbladet nå har mottatt på nytt - om falske anklager og en svertekampanje mot landet.

HACKET: Amazon-eier Jeff Bezos. Foto: NTB
HACKET: Amazon-eier Jeff Bezos. Foto: NTB Vis mer

El-Baghdadi frykter for sin sikkerhet, og påstår at telefonen hans ble hacket i mai-juni 2019.

- Jamal Khashoggi var selv i Norge i mai 2018 – han bodde på hotell Christiania Teater, sier el-Baghdadi.

- På det tidspunktet var Saudi-Arabia helt besatt av Jamal Khashoggi. Jeg er sikker på at de hadde folk som overvåket ham, og jeg var sammen med ham hele tiden. Om de sendte et team, vil jeg anta at det var for å finne ut hva som foregikk mellom Khashoggi og meg. Vi snakket om å møtes igjen, og gjøre prosjekter sammen.

Dagbladet har forelagt alle opplysningene til PST, som ikke har funnet noen feil i dem.

PRIVATE MELDINGER: I denne eksklusive reportasjen fra CNN får man se det som skal være private meldinger delt på WhatsApp mellom den drepte journalisten Jamal Khashoggi og aktivisten Omar Abdulaziz. Meldingene kaster et nytt lys over Khashoggis meninger om Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salmans politikk. Video: CNN Vis mer

Nøkkelperson

I fem år har Baghdadi hatt politisk asyl i Norge.

I 2014, samme år som Iyad el-Baghdadi ble fengslet i og deportert fra sitt daværende hjemland Emiratene, begynte han og Jamal Khashoggi å følge hverandre på sosiale medier. I 2018 begynte de å planlegge prosjekter sammen. Som journalist og aktivist har el-Baghdadi de siste par årene vært delaktig i å skaffe informasjon om to av de mest betente sakene som angår det saudiarabiske regimet:

BEKLAGET: Amerikansk etterretning konkluderte med at Khashoggi ble drept på ordre fra kronprins Mohammed bin Salman. Kronprinsen har i intervjuer beklaget drapet, men nekter for å ha beordret det og har omtalt det som en beklagelig feil. Foto: NTB
BEKLAGET: Amerikansk etterretning konkluderte med at Khashoggi ble drept på ordre fra kronprins Mohammed bin Salman. Kronprinsen har i intervjuer beklaget drapet, men nekter for å ha beordret det og har omtalt det som en beklagelig feil. Foto: NTB Vis mer
FN-ETTERFORSKER: Agnes Callamard. Foto: NTB
FN-ETTERFORSKER: Agnes Callamard. Foto: NTB Vis mer

El-Baghdadis rolle i undersøkelsene bekreftes overfor Dagbladet av menneskerettighetsjuristen Agnes Callamard, som er FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser.

Det var Callamard som i januar offentliggjorde at Saudi-Arabias kronprins skal ha hacket seg inn på telefonen til Jeff Bezos. Bezos eier Washington Post der Khashoggi jobbet som kommentator.

Ifølge FN-rapporten, og en kronikk skrevet av Bezos’ sikkerhetssjef Gavin de Becker, ble Bezos hacket via en melding sendt fra bin Salmans personlige mobiltelefon. Dagbladet har vært i kontakt med de Becker, som ikke ønsker å kommentere saken.

Saudi-Arabias viseutenriksminister Adel al-Jubeir har avvist anklagene som «nonsens og løgner».

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Saudi-Arabias ambassade til å stille i et møte for å snakke om saken – uten hell. I stedet svarer ambassaden på e-post, med pressemeldingen fra 2019.

Dagbladet har også lagt fram saken for utenriks- og informasjonsdepartementene i Riyadh, uten å få noen respons. Oslo-politiet ønsker ikke å si noe om sikkerhets- eller bosituasjonen rundt Iyad el-Baghdadi.

- Oslo politidistrikt kan av sikkerhetsmessige årsaker ikke uttale seg om eventuelle tiltak eller vurderinger knyttet til enkeltpersoner, sier en talsmann for politiet til Dagbladet..

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer