Dagbladet kan i dag avsløre at norske myndigheter grep inn da Saudi-Arabia sendte et mystisk vaktlag på ti mann til Norge.

Og ba om at de ti sikkerhetsvaktene fikk status som diplomater - med alle fordeler det medfører.

PST har orientert en norskbosatt Saudi-kritiker om saken.

Iyad el-Baghdadi frykter for sin sikkerhet.

Publisert
Sist oppdatert

Vi går tilbake til forsommeren 2018. Da mottok Norge en uvanlig forespørsel fra kronprins Mohammed bin Salmans regjering.

Saudi-Arabia ønsket å sende ti mann på offisielt oppdrag til Norge, bekrefter UD overfor Dagbladet. Dagbladet får videre bekreftet at de ti personene alle var sikkerhetsvakter, som ble oppgitt å skulle jobbe for Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Men Saudi-Arabia ønsket at sikkerhetsvaktene skulle bli registrert som diplomater i Norge - som ville gitt dem videre fullmakter.

Utenriksdepartementet grep inn i saken, og PST har i et møte orientert Iyad el-Baghdadi (43) – en norskbosatt journalist, aktivist og kritiker av regimet til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman – om saken.

Dagbladet har stilt Saudi-Arabias ambassade en rekke spørsmål til denne artikkelen. De har svart med en pressemelding de opprinnelig sendte ut i fjor, der de kritiserer «fabrikkerte og falske» anklager, «med hensikt å fornærme Saudi-Arabia».

Oppdatering torsdag 17. desember: Den Saudi-Arabiske ambassaden svarer mer konkret om sikkerhetsvaktene du snart skal lese mer om. Det nye svaret ligger lenger nede i saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer