Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte fem under angrep på avis

Sendte tre brev angrepsdagen: - Jeg skal drepe alle som er til stede

Mannen som angrep avisa Capitol Gazette fortalte om planene sine i tre brev.

DREPT: Fem personer ble drept da gjerningsmannen tok seg inn i avisas lokaler torsdag i forrige uke. Foto: AP Photo / Brian Witte / NTB scanpix
DREPT: Fem personer ble drept da gjerningsmannen tok seg inn i avisas lokaler torsdag i forrige uke. Foto: AP Photo / Brian Witte / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag i forrige uke angrep en mann i 30-åra avisa Capitol Gazettes lokaler i byen Annapolis i delstaten Maryland i USA.

Gjerningsmannen drepte fem personer, og ble pågrepet kort tid etter skyteepisoden. Han gjemte seg under en pult da politiet pågrep ham.

Det ble tidlig antydet at gjerningsmannen hadde noe uoppgjort med avisa. I 2012 saksøkte han avisa for ærekrenkelser. Søksmålet ble avfeid av en dommer.

Sendte tre brev

Og nå forteller politiet at gjerningsmannen sendte tre brev dagen han gikk til angrep på avisa i Annapolis.

Ifølge talsperson for det lokale politiet, Jacklyn Davis, ble de tre brevene sendt til en av avisas advokater, en pensjonert dommer ved Marylands ankedomstol og en dommer i Baltimore. De fikk brevene mandag.

Brevet som var adressert til avisas advokat var utformet for å likne på søksmålet fra 2012.

Avisas daværende redaktør Tom Marquardt har gitt nyhetsbyrået AP en kopi av brevet, der gjerningsmannen går til angrep på rettssystemet.

- Hvis det er sånn domstolene i Maryland opererer, så betyr loven ingenting, skriver gjerningsmannen.

Han siterer så formålet med et ærekrenkelsessøksmål, og at det er for at personer som mener seg ærekrenket skal «ty til domstolene i stedet for å få sin egen hevn».

- Det er sånn domstolene dine opererer, du var for feig til å konfrontere disse løgnene, og dette er kvitteringen din, skriver mannen.

Brevet er signert, og under signaturen står det at gjerningsmannen skal dra til avisas kontor «med sikte på å drepe alle som er til stede».

- Du burde ha dødd

I brevet til den pensjonerte dommeren Charles Moylan, som var dommeren som avviste søksmålet i 2012, skriver gjerningsmannen:

- Velkommen, mr. Moylan, til ditt uventende ettermæle: Du burde ha dødd.

Det tredje brevet ble sendt til en domstol i Maryland. Hva som står i det har så langt ikke blitt offentliggjort.

Mannen ble altså pågrepet kort tid etter at han hadde drept fem personer; fire journalister og en salgsmedarbeider.

Han var bevæpnet med en pumpehagle, og hadde også røykgranater på seg, da han ble pågrepet.

Mannen stormet inn gjennom glassdørene til redaksjonslokalene mens glasset sprutet. Han kastet røykbomber og skjøt målrettet mot alle i rommet, som fortvilet kastet seg under pultene og forsøkte å gjemme seg.

Politiet beskriver angrepet som «målrettet» og godt forberedt.

I tillegg til søksmålet fra 2012 har gjerningsmannen over flere år trakassert avisas journalister.

Under en minnestund mandag fortalte tidligere redaktør Marquardt at han på et tidspunkt sov med et balltre under senga fordi han var bekymret for hva gjerningsmannen kunne finne på.

SKYTING I AVISREDAKSJON: En kronikør for avisa Annapolis Capital Gazette forklarer hvor dårlig sikkerheten var i redaksjonen som mistet fem ansatte da en skytter tok seg inn i redaksjonen torsdag kveld. Video: CNN Vis mer

Avisa skal også ha styrket sikkerheten for flere år siden, og hadde delt et bilde av gjerningsmannen på kontoret.

- Men da han gikk i hvilemodus for omtrent to år siden, så trodde vi problemet var løst. Tilsynelatende var det bare for å bygge opp damp, sa Marquardt.

Ga ut avis dagen etter

Rundt 170 personer ble evakuert i sikkerhet fra bygningen etter angrepet. Bygget hvor hendelsen skjedde huser også andre selskap.

Angrepet fant sted mens journalistene i avisa jobbet med fredagsutgaven. Skytetragedien førte til at avisa fikk uventet hjelp fra andre redaksjoner. Journalistkolleger fra Baltimore Sun hjalp dem med å produsere fredagens papiravis.

Angrepet mot avisa skal være det angrepet som har drept flest journalister siden terrorangrepet 11. september 2001.