Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sendte Trump-slagplan til «fienden»

Det hvite hus skulle sende råd til sine egne.

BEHERSKET: Den beherskede minen til Trump på onsdagens pressekonferanse skaper nå spekulaskoner. Video: CNN Vis mer

Da Det hvite hus onsdag forberedet seg på offentliggjøringen av oppsummeringen av samtalen mellom Donald Trump, skulle de sende ut en liste med argumenter til republikanske kongressrepresentanter.

I en e-post skulle representantene fores med argumenter de kunne bruke i intervjuer, som at Trump ikke ba om korrupte gjenytelser fra den ukrainske presidenten eller at det var noe annet upassende i samtalen. Og at pressen til nå hadde presentert «helt uriktige opplysninger» om innholdet i samtalen. Det var ikke snakk om et forsøk på å få bistand fra et annet land til å påvirke en valgkamp i USA, det var bare et ønske fra Trump om at beskyldningene mot Hunter Biden, tidligere visepresident Joe Bidens sønn, ble etterforsket.

Det hvite hus ville ha hjelp til å slå tilbake mot beskyldningene som har ført til at demokratene nå har satt i gang en formell riksrettsprosess mot presidenten.

Problemet var bare at e-posten med argumentlista ikke ble sendt til de republikanske representantene. Den ble sendt til demokratene, melder blant annet The Hill og NBC News.

Kort tid kom det en e-post som forsøkte å trekke tilbake den opprinnelige meldingen. Men da var ketsjupen allerede ute av flaska, og notatet fant naturlig nok fort veien til Twitter og mediene.

Representanten Bill Pascrell publiserte like så godt hele notatet:

Da utskriftene av samtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble frigitt onsdag ettermiddag, viste den at Trump oppfordret til en ukrainsk etterforskning av sin antatt argeste konkurrent i presidentvalget, Joe Biden.

Trump oppfordret også Zelenskyj til å la USAs justisminister William Barr bistå ham.

Trump skal også ha bedt om at 3,6 milliarder kroner i militær bistand til Ukraina skulle fryses i dagene før samtalen fant sted, ifølge amerikanske medier.

OFFENTLIGGJORT: Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, er offentliggjort. Skjermdump: Det hvite hus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Demokratene mistenker at dette ble gjort for å legge press på Ukraina, men hendelsene kan på nåværende tidspunkt ikke knyttes direkte opp mot hverandre.

I samtalen, som du kan lese her, stiller Trump ingen konkrete betingelser for at Ukraina skulle få pengene. Trump bekreftet tirsdag at USA fortsatt vil holde tilbake bistanden, og at Europa heller bør ta på seg ansvaret med å støtte Ukraina.

Trump har kalt anklagene mot ham for en bløff.

- Ikke noe press, ikke noe push, ingenting, sa han til pressen i FN-bygget i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media