Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sendte ut hemmelige Rahila-papirer

Ved en tabbe på Riksadvokatens kontor ble hemmelige politidokumenter om Rahila-saken sendt til forsvarer Abid Q. Raja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentene inneholdt detaljerte vurderinger om sikkerheten rundt Rahila Iqbals enkemann. Nå varsler Riksadvokatens kontor full gjennomgang av sine rutiner.

-  Det jeg kan si, er at ved en sterkt beklagelig feil ved vårt kontor fulgte noen interne dokumenter med et brev til advokaten. Det brevet skulle ikke hatt vedlegg. Dokumentene har vi nå fått i retur, sier førstestatsadvokat Kjerstin Kvande.

Trusselvurdering

Hun vil ikke kommentere hvilke dokumenter som ved en feiltakelse ble sendt fra Riksadvokatens kontor til advokat Abid Q. Raja, som forsvarer Rahila Iqbals drapsmistenkte far.

Etter det Dagbladet kjenner til, peker dokumentene ut flere av farens familiemedlemmer som mulige hevnere etter den lange rettsprosessen mot den norske statsborgeren i Pakistan. Dokumentene går i detalj på trusselvurderingene rundt enkemannen og politiets kronvitne i saken - kvinnen som dagen før Rahila omkom, varslet en tjenestemann ved Oslo politidistrikt.

Av dokumentene framgår det at politiet vurderer trusselnivået mot Rahilas enkemann som moderat til høyt - fordi han etter politiets vurdering har krenket familiens ære. Trusselnivået mot det kvinnelige kronvitnet vurderes som moderat.

Riksadvokaten og Oslo Statsadvokatembete vil ikke kommentere hvilke følger tabben kan få for vitnenes sikkerhet.

-  Det er en type spørsmål jeg uansett ikke kunne kommentert. Men vi har endret våre interne rutiner etter dette, sier Kvande.

 MISTENKELIG DØDSFALL:  Det har vært en langvarig etterforskning etter Rahila Iqbals død i Pakistan. Blant annet er hennes far drapssiktet. Sikkerheten rundt hennes ektemann i Norge, har og vært et hett tema i politiet. Foto: Privat
MISTENKELIG DØDSFALL: Det har vært en langvarig etterforskning etter Rahila Iqbals død i Pakistan. Blant annet er hennes far drapssiktet. Sikkerheten rundt hennes ektemann i Norge, har og vært et hett tema i politiet. Foto: Privat Vis mer

Beklager lekkasje

-  Feil som er begått er aldri bra, sier statsadvokat Petter Mandt.

Advokat Jan Kildahl, som representerer Rahila Iqbals enkemann, har selv ikke sett trusselvurderingen rundt sin klient.

-  Jeg er ikke kjent med hvilke dokumenter dette gjelder, men om de er knyttet til trusselvurderinger, er det åpenbart sterkt beklagelig, sier Kildahl.

Dagbladet kom seint i går kveld ikke i kontakt med advokat Abid Q. Raja.

FIKK DOKUMENTER: Etter en tabbe fikk forsvarer Abid Q. Raja hemmelige politidokumenter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!