<strong>GIKK DIREKTE:</strong> Larossi Abballa gikk direkte ut på Facebook Live etter å ha drept to mennesker i en forstad utenfor Paris. I direktevideoen, som var 12 minutter lang, oppfordrer han andre til å ta liv. Foto: &nbsp;REUTERS
GIKK DIREKTE: Larossi Abballa gikk direkte ut på Facebook Live etter å ha drept to mennesker i en forstad utenfor Paris. I direktevideoen, som var 12 minutter lang, oppfordrer han andre til å ta liv. Foto:  REUTERS Vis mer

Sendte video direkte på Facebook etter dobbeldrap. Nettgiganten innrømmer «sikkerhetsutfordringer»

Facebook lover å arbeide for å forhindre at terrorister som Larossi Abballa får sende drapsoppfordringer på Facebook Live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SS(Dagbladet): Kort tid etter Larossi Abballa drepte en fransk politimann og hans partner på mandag, startet drapsmannen en direkteavspilling av video via Facebook Live hvor han oppfordret andre der ute til å gjøre som ham.

Direktesendinga var 12 minutter lang og hadde følgende budskap ifølge Reuters: Drep politimenn, journalister og politikere.

Facebook har i de siste månedene løftet fram Facebook Live - en funksjon som tillater hvem som helst å starte en direktestrømming av video til omverden - som en sentral tjeneste i nettsamfunnet.

Kontoen Abballa sendte videoen fra er nå sperret, men ekstremistgruppa IS' talerør Amaq har offentliggjort en video som viser gjerningsmannen mens han innrømmer å ha begått drapene.

- Jeg har drept en politimann

Både Twitter og YouTube utvikler tjenester i samme retning som Facebook Live, og det tok over én time fra direkteavspillingen startet til politiet stormet huset hvor Abballa oppholdt seg.

- Jeg har nettopp drept en politimann og kona hans. Politiet omringer meg, sa drapsmannen i videoen ifølge nyhetsbyrået AP.

Han skal så ha sverget troskap til IS, og sagt at han handlet på oppfordring fra IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi om å drepe vantro. Abballa skal også ha oppfordret andre til å «forvandle EM til et gravsted», ifølge AFP, som har sett videoen.

Han skal også ha listet en rekke navn på andre planlagte drapsmål, blant annet rappere, advokater og journalister.

Facebook ser problemet

Facebook er avhengig av at brukere klager på en video eller et bilde for at nettsamfunnets administratorer blir oppmerksom på innholdet.

Nettsamfunnet innrømmer at den nye tjenesten Facebook Live bærer med seg krevende sikkerhetsvurderinger og at tjenesten ikke er godt nok sikret mot den typen innhold Abballa fikk komme ut med.

- Vi forstår og anerkjenner at det er unike sikkerhetsutfordringer når det gjelder innhold på direktevideoene. Vi også arbeider hardt for å få på plass en mer effektiv saksbehandling når videoen bryter med våre retningslinjer, sier en talsperson for Facebook til Reuters.

Én million klager

Facebook mottar omtrent én million klager på bilder og videoer i uka, og nettsamfunnet behandlingstid på klagene varierer. Som regel vil en klage bli behandlet innen 24 timer.

Facebook kan umiddelbart avbryte direktesendinger som bryter retningslinjene dersom man først oppdager dem, og selskapet tester nå en ordning hvor moderatorer overvåker direktesendinger av video allerede før seere har klaget på innholdet, sier selskapet til Reuters.

Den 25 år gamle gjerningsmannen ble i 2013 dømt til fengsel i tre år for å ha deltatt i forberedelse til en mulig terrorhandling i Pakistan. Abballa knivstakk først politimannen ni ganger i magen utenfor boligen. Deretter tok han seg inn i huset, og forskanset seg med politimannens kone og tre år gamle sønn, melder Reuters.

Ekteparets barn, en tre år gammel gutt, ble funnet fysisk uskadd etter aksjonen. To personer er pågrepet i forbindelse med mandagens knivdrap på et politiektepar i bydelen Magnanville utenfor Paris, opplyser fransk politi ifølge NTB.

Frankrikes president François Hollande slo tirsdag fast at drapene var et terrorangrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer