Seng til begjær

Kjære Tora, kom igjen og bygg flere studentboliger. NÅ!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STUDENTER NÅ til dags er høflige, om de så må bo i telt. Demonstrasjonen utenfor Kunnskapsdepartementet foregikk i dannende former. Ingen ropte opp om «svik» eller «kapitaliststyre». Men ministeren for høyere utdanning, Tora Aasland (SV), fikk utdelt en hammer til å slå i bordet med under budsjettkonferansen. Den må Aasland bruke.

Kravet fra Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes Landsforbund er 1000 nye boliger i regjeringens siste statsbudsjett. For nettopp 1000 nye boliger i året var løftet de rødgrønne ga. Og jo da, regjeringen har fått til en viss boligopptrapping og har økt kostnadsrammene for bygging. Men skal Aasland slå tidligere utdanningsminister Kristin Clemet må hun i hvert fall få 700 boliger inn i neste års budsjett.

LITT STUDENTKAOS hører med høsten. Men 12 000 i studentboligkø er mange. Nye studenter sover på madrasser i peisestua på Sogn studentby i Oslo. I Kristiansand er kriseløsningen et nedlagt sykehjem. Studentsamskipnadene vurderer bomberom og gymsaler. Ingen student har vondt av å sove noen uker på sofaen hos en venn. Men problemet slutter ikke i september. Studenter blir flådd på det private leiemarkedet. Leieprisene har økt med 15 prosent mens studiestøtta har gått opp med 2,5 prosent. Boligspekulantene gnir seg i hendene mens studentene flytter hjem igjen til mor og far.

HELTIDSSTUDENTEN er en illusjon. Og ja, det var bedre før. Den gang kunne man faktisk leve greit av studielånet. Det ble mye suppe, men det var supert. Og nei, det handler ikke om kravstore studenter. Å leve for 85 000 kroner i året er ikke mulig når du betaler 60 000 i leie. Det handler ikke lenger om å drikke noen færre halvlitere mot semesterslutt.

STUDENTER FORTJENER å drikke øl, og gjerne på studentkroa. Unge studenter har godt av å leve i en faglig- og sosial studentboble i en periode. Fordypningen uteblir når man alltid må stresse av gårde til ekstrajobben, når det egentlige livet foregår utenfor universitetet eller høyskolen. Kommer man virkelig inn – og ned – i studiene og studenttilværelsen, vil det merkes og aldri glemmes.

HØYERE UTDANNING er som kjent byggeklosser, i samfunnet og i den enkeltes framtid. Barnehagene er også byggeklosser. Men regjeringen kan ikke fortsette å vise til barnehageboomen.

Hvem treffes på boligvisninger nå om dagen? Jo velhavende foreldre som investerer i en kjekk, liten kåk til 20-åringen som skal studere. Å starte voksenlivet med egen leilighet er å vinne i Lotto. Forspranget i levestandard blir aldri utjevnet. Mangel på studentboliger bidrar til å forsterke klasseskiller.

Aasland trenger dessuten studentenes stemmer (og det var et understatement). I et lite glimt synes jeg det så ut som SV-statsråden sto foran Kunnskapsdepartementet og drømte seg tilbake til de glade rødvinsfestene på studenthyblene på 70-tallet.