Erna Solberg

Sengekosen på øya hylles av Erna

Det fødes barn som aldri før på Frøya i Trøndelag, og statsministeren gir gjerne privat næringsliv mye av æren. - Handler om mer enn bare lysten, sier hun.

BABYBOOM: Det fødes barn som aldri før på Frøya i Trøndelag. I dag fikk kommunen besøk av Erna Solberg, etter at hun først startet årets Høyre-valgkamp i Trondheim. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
BABYBOOM: Det fødes barn som aldri før på Frøya i Trøndelag. I dag fikk kommunen besøk av Erna Solberg, etter at hun først startet årets Høyre-valgkamp i Trondheim. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

FRØYA (Dagbladet): Erna Solberg (H) startet valgkampen i dag, med avspark fra Trondheim og omegn.

Statsministeren besøkte blant annet havbruksnæringa på Frøya, øya hvor SalMar holder til.

Basert på fødselstallene, er det ikke bare oppdrettsnæringa som har fått snøret i bånn det siste året: Det er babyboom på Frøya, og i fjor ble det satt ny fødselsrekord med 72 nyfødte frøyværinger.

Statsministeren er imponert over verdiskapningen.

- Pandemien har jo satt sitt preg på norske soverom generelt, humrer Solberg overfor Dagbladet.

KLAR FOR KAMP: Statsminister Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes under Høyres valgkampåpning i Trondheim. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
KLAR FOR KAMP: Statsminister Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes under Høyres valgkampåpning i Trondheim. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Oppfordret til barn

Solberg har selv brukt nyttårstalen til å be nordmenn lage flere barn. Landet behøver flere skattebetalere etterhvert som befolkningen eldes, har vært statsministerens argumentasjon.

- De har virkelig lyttet til deg her ute i havgapet?

- Ja, det kan kanskje være. Men det handler om mer enn bare lysten til å lage barn. Det handler også om andre, mer praktiske forhold, sier Solberg.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Roser næringslivet

Som en ekte Høyre-leder vil hun gjerne gi privat næringsliv æren for mye, også for sengekosen på Frøya.

- Her på Frøya har de jobbet med å få unge folk til å bosette seg fast. Da opplever man gjerne økte fødselstall også, sier Solberg.

Statsministeren er klar på at Norge trenger flere kommuner som Frøya, kommuner hvor det lages barn.

- Dette er kjempeviktig både for AS Norge og for distriktene. Mange kommuner som har oppdrettsnæring opplever befolkningsvekst fordi selskapene er med på å skape et mangfold av tilbud til befolkningen, sier Solberg.

- Og så er det kanskje lite annet å ta seg til på Frøya annet enn å hoppe til køys tidlig?

- Tja, jeg tror det er mye annet kjekt å gjøre her også, altså! Men de har trygge rammer og trygge jobber. Sånt gjør det kanskje mer fristende å stifte familie, svarer Solberg.

Faste jobber = barn

Statsministeren mener befolkningsveksten på Frøya handler om bruken av fast arbeidskraft framfor innleide arbeidstakere.

- Kan det også være at folkene er særlig amorøse her ute?

- Jeg tror ikke det, jeg tror heller at folk føler trygghet for å stifte en familie på Frøya. Og at både kommune og næringsliv legger til rette for at de som ønsker å stifte familie kan bli boende her. I sum skaper dette et levende distrikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer