Senil diktator på internett

Ankedomstolen i Chile har ikke klart å avgjøre om tidligere diktator general Augusto Pinochet skal underkastes en legeundersøkelse eller ikke for å avgjøre om han er frisk nok til å stilles for retten. Men den gamle generalen ser i alle fall både frisk og snill ut på den hjemmesida som han har fått på internettet, hvor tilhengerne har lagt ut bilder og fortellinger om hans historiske bragder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 22 dommerne i Ankedomstolen delte seg onsdag på midten. Det er et høyst uvanlig rettslig utfall, som viser hvor dramatisk delte meningene er om Pinochet i Chile, også i rettsvesenet, mener politiske iakttakere. Ankedomstolen kommer sammen igjen mandag 24. mai, og skal da gå dypere ned i denne affæren gjennom å drøfte om den livsvarige senatoren Pinochet kan fratas parlamentarisk immunitet.

Først i begynnelsen av juni kan man vente en kjennelse i spørsmålet om immunitet. Det er helt usikkert om noen av dommerne samtidig vil gjenoppta spørsmålet om legeundersøkelse.

Politiske iakttakere sier uavgjort i domstolen i spørsmålet om legeundersøkelse verken er en seier, men heller ikke et klart nederlag for Pinochet. Dommernes holdning til dette gir heller ikke noen klar pekepinn om deres standpunkt i spørsmålet om immunitet.

Hans forsvarere forsøkte å få retten til å avvise hele spørsmålet, men tapte for tredje gang. En av dem måtte medgi til journalister etterpå at det er en «phyrros-seier», fordi dommerne ikke fullstendig avviste legeundersøkelse.

I Storbritannia avgjorde, innenriksminister Jack Straw at generalen nærmest er senil og ute av stand til å gjøre rede for seg i en britisk rett. Derfor fikk han dra hjem til Chile.

Men dersom man går inn på Pinochets og Stiftelsen Pinochets hjemmeside på internett, er det ikke en sjuk, forhenværende diktator man får se. Med et vaiende chilensk flagg i bakgrunnen ser man en smilende Pinochet under påstanden: «Vi forsvarer den historiske sannhet!» Etter noen sekunder med den smilende generalen føres man automatisk til over til neste side der man kan finne bilder og historiske dokumenter og gi bidrag til arbeidet med å hedre Pinochets historiske innsats.

Pinochets hjemmeside