Senil pasient funnet kvalt

TRONDHEIM (Dagbladet): En 89 år gammel senil kvinne ble forrige lørdag funnet kvalt i rullestolen sin på et sykehjem i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etterforskningen bærer mer preg av å synliggjøre et problem enn å avdekke en kriminell handling, sier politiavdelingssjef Jon Anders Øien til Dagbladet.

- Ulykken er så tragisk som den overhodet kan bli. Det er bare etterpåklokskap som gjør at vi kan si hun var feilplassert, sier kommuneoverlege Helge Garåsen.

Bundet fast

Ved 17-tida lørdag 20. mai ble den senile kvinnen som bodde på Ilevollen bo- og servicesenter, bundet fast til rullestolen for at hun ikke skulle gli ned. I en halv times tid ble hun sittende uten tilsyn, og da en pleier igjen så til henne, var hun falt delvis ut av stolen og blitt kvalt av skjerfet hun var bundet med.

- Personalet ved sykehjemmet tar det utrolig tungt. Det er riktig at denne saken er blitt offentlig, men jeg kan ikke se at noen direkte kan klandres for tragedien, sier Garåsen.

- Ikke bli skremt

- All omsorgstjeneste må tilpasses brukerne. Vi har lenge arbeidet med å kartlegge forholdene for å kunne gi et differensiert tilbud til de eldre. Resultatet vil om kort tid bli lagt fram for politikerne. Ulykken viser hvor viktig dette arbeidet er. I Trondheim har vi 27 sykehjem med en bemanning som ligger over landsgjennomsnittet. I ettertid kan vi si at denne kvinnen skulle ha vært ved et hjem med hyppigere tilsyn. Men det er viktig at de eldre ikke blir skremt av en slik ulykke, sier Garåsen.

Politiavdelingssjef Jon Anders Øien ved Trondheim politidistrikt sier at saken blir etterforsket som et unormalt dødsfall, men at det ikke nødvendigvis er kriminelle forhold det blir fokusert på, men heller å få avdekket et problemkompleks.