Senile blir bedre med ny medisin

Medisinen Exelon heler Alzheimer-pasienter etter en til to måneders bruk, viser forsøk i Sverige. Flere nye produkter skal gjøre livet lysere for aldersdemente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forskerne jakter på vidundermedisinen som kan stoppe Alzheimer en gang for alle. Det kan ta ti år, men i mellomtida er flere vellykte medisiner på vei til Norge.

Pillen Exelon, som er under utprøving i Sverige, har gitt meget gode resultater. I forsøket viste 15 pasienter markant bedring etter en til to måneder.

Blir gladere

Exelon stimulerer signalsub-stansene i hjernen, slik at det åpnes veier for hukommelsen. Ødeleggelsen av hjerneceller stoppes og pasientene viser tydelige tegn på bedring.

- Pasientene blir gladere, mer oppmerksomme og gjør ting på eget initiativ. De våkner opp og fungerer bedre sosialt, sier professor Agneta Nordberg til Aftonbladet.

- Jeg tror det vil gå en stund før dette middelet er på det norske markedet, men i løpet av sommeren vil flere andre produkter komme i apotekene, sier avdelingsoverlege ved Regionsykehuset i Tromsø, Sigurd Sparr. Han er leder i Aldersdemens Alzheimerforeningen i Norge.

Lever lenger

De nye medisinene kan også gi aldersdemente et lengre liv.

- Så langt jeg vet er de nye produktene i stand til å reversere demens med ett år. Det betyr at pasienten vil leve ett år lenger, sier Sparr.

Det er to hovedprodukter som kjemper om det lukrative markedet.

ARICEPT vil komme på markedet i løpet av sommeren. Produktet bedrer tilgjengeligheten til nerveimpulsene fra en celle til en annen. Pasienten vil huske bedre.

- Men effekten er forbigående og stopper ikke ødeleggelsen av cellene, sier Sigurd Sparr. Han opplyser at forsøk på pasienter har vist en svært positiv effekt.

ROPENTOPHYLIN er sannsynligvis ikke klart på markedet før neste år. Stoffet virker ved å stimulere nervecellenes utløpere til å vokse, slik at kontakten mellom dem blir bedre.

- Middelet vil i en viss grad stoppe ødeleggelsen av cellene, sier Sigurd Sparr.

Men ikke alle pasienter kan nyttiggjøre seg disse medisinene.

- Rundt 80 prosent av pasientene reagerer på produktene. Hvorfor 20 prosent ikke gjør det, vet vi ikke.

Dyrt

Tre måneder med behandling vil sannsynligvis koste rundt 6500 kroner, men den endelige prisen er ikke fastsatt ennå.

- Vi regner med at det er rundt 60000 aldersdemente i Norge. Gruppen er stadig økende. Det kommer av at gjennomsnittsbefolkningen blir stadig eldre, sier Sparr.

Sykdommen legger beslag på store ressurser i samfunnet.

- I dag er 70 prosent av alle pasienter på sykehjem aldersdemente, så legemiddelfirmaene har et stort marked, sier Sparr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer