- Senk skattene

I en svært moderat årstale tar sentralbanksjef Svein Gjedrem til orde for å senke skattene. Han mener dessuten at offentlig sektor må effektiviseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld holder sentralbanksjef Svein Gjedrem sin årstale med påfølgende middag for de absolutte

toppene i norsk samfunnsliv. Gjedrems forgjengere har ofte benyttet årstalen til å refse eller lange ut mot forhold i det norske samfunnet de mener er til hinder for en sunn økonomisk utvikling. Gjedrem er langt mer forsiktig enn sine forgjengere, men han drister seg likevel til å be politikerne om å stoppe skattegaloppen.

- Bare Sverige og Danmark har høyere skattenivå. Flere land har lykkes med å trekke til seg nytt næringsliv ved å sette ned skattene, sa Gjedrem i talen i kveld.

- Norge fikk et fortrinn gjennom skattereformen i 1992. Det er fortsatt mulig å forbedre det norske systemet vesentlig, sa Gjedrem i talen.

Advarer mot offentlig vekst

Gjedrem er heller ikke begeistret over for stor vekst i offentlig sektor.

- Den offentlige sektoren er så stor at den påvirker hele økonomien. Det betyr at det er nødvendig å sette krav til effektivitet og omstillingsevne også i offentlig sektor, sa Gjedrem.

Etter sentralbanksjefens tale til representantskapsmøtet i Norges Bank vanker det tradisjonen tro solid middag til samfunnstoppene. Menyen er foreløpig ikke offentlig.

MODERAT: Ingenstore overraskelserfra Svein Gjedrem i kveld.