Senker straffene for hasjrøyking

Flere EU-land er i ferd med å senke straffene for bruk av lettere narkotika, spesielt cannabis. I Nord-England ble det nylig åpnet en coffee-shop etter modell fra Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legalisering? Si din mening! I «kaffehuset» i Stockport like utenfor Manchester kan kundene både røyke og kjøpe cannabis. Det bortgjemte stedet har vært åpent i ett år, men er fortsatt ulovlig.

Politiet har imidlertid ikke kommet tilbake etter de første razziaene.

I disse dager kommer kafeens skjebne til å bli avgjort i en tre uker lang rettssak. I baren selges kaffe, te, brus og godteri, samt sigarettpapir. Det er ikke tillatt å nyte alkohol eller tung narkotika. Barn har ikke adgang.

De fleste kundene har med seg cannabis hjemmefra. Vil man kjøpe, må man ta veien inn i «medlemsrommet».

Vil senke straffene

I Storbritannia planlegger regjeringen å senke fengselsstraffen for besittelse og bruk av cannabis, og utviklingen er den samme i de fleste EU-land. En rapport fra EUs senter for observasjon av narkotikamisbruk, EMCDDA, viser at gapet mellom straff for brukere og langere blir stadig større.

Å få fengselsstraff for bruk av cannabis blir mer og mer uvanlig. Mange anser de milde straffene som første skritt mot full legalisering av hasj og marihuana.

Nesten alle EU-land prioriterer i stedet å slå ned på salg av narkotika, samt på forbrytelser som blir begått av misbrukere, som innbrudd og ran.

Bøter

Verken i Spania, Italia eller Portugal kan personer som bruker eller oppbevarer cannabis til eget bruk, idømmes fengselsstraff. I stedet får de advarsler eller bøter. I Italia hender det også at politiet inndrar førerkortet.

I Luxemburg og Belgia blir misbrukere kun bøtelagt såfremt de ikke røyker på skole eller arbeidsplass, og i Irland må en person bli tatt tre ganger før han eller hun havner bak murene.

I Sverige er det imidlertid ingen planer om å endre straffereaksjonene, en linje som er helt i takt med folkeopinione n. En undersøkelse bestilt av nyhetsbyrået TT viser at bare 5 prosent av svenskene er for en legalisering av hasj og marihuana.

Også i Finland, Hellas og Frankrike risikerer hasjrøykerne fortsatt fengsel.

Legalisering? Si din mening!

(NTB)