Senker trusselnivået: - Fortsatt stor usikkerhet

På en pressekonferanse onsdag bekreftet PST at de senker trusselnivået i Norge. Samtidig innrømmer PST-sjef Roger Berg at de ikke har full kontroll på menneskene i de ekstreme islamistiske miljøene de nå ser nærmere på.

SISTE NYTT: PST har kalt inn til pressekonferanse om terrortrusselen mot Norge. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bekreftet PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse onsdag. Det skjer bare fire dager etter at PST økte trusselnivået til nivå fem som følge av Pride-skytingen i Oslo natt til lørdag.

Berg innledet pressekonferansen med å forklare hvorfor de hevet beredskapen. Nå senkes trusselnivået fra nivå fem, til nivå fire høy.

- Vi jobber målrettet med å vurdere andres befatning til angrepet. En annen effekt vi jobber med er inspirasjonseffekten, sier Berg.

NED: Det bekrefter PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse onsdag. Det skjer bare fire dager etter at PST økte trusselnivået til nivå fem som følge av Pride-skytingen i Oslo natt til lørdag 25. juni. Vis mer

- Stor usikkerhet

- For ekstreme islamister og høyreekstrem er store folkemengder vanlige mål, fortsetter han.

Berg forteller videre at politiet har mottatt mange tips fra publikum som bearbeides videre og håndteres for å iverksette de rette tiltakene. Det er politiet som gjennomfører de ulike tiltakene.

- Situasjonen en mer avklart, men vi har fortsatt en stor usikkerhet i terrortrusselbildet.

PST forteller deretter at de håper å kunne senke nivået raskest mulig.

- Det kan bli mer synlig politi i gatene.

Terrortrusselnivået er fortsatt på nivå 4, som er det nest høyeste og ett hakk over trusselnivået slik det var før masseskytingen i Oslo natt til lørdag.

PST-SJEF: Roger Berg utenfor PSTs lokaler i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PST-SJEF: Roger Berg utenfor PSTs lokaler i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bedre oversikt

Etter pressekonferansen snakket Dagbladet med PST-sjefen. Der ble han blant annet spurt om de hadde foretatt noen pågripelser i etterkant av hendelsen.

- Er det korrekt at dere har flere personer i søkelyset som kan ha vært med på dette attentatet?

- Det stemmer at vi har det, sier Berg til Dagbladet.

- Vi har fra før sagt at vi har konsentrert om et ekstremt islamistisk miljø og det er det vi per nå konsentrerer oss om, fortsetter PST-sjefen.

På spørsmål om de har foretatt noen pågripelser, svarer han:

- Jeg vil ikke uttale meg om det nå. Vi jobber intenst og pågripelser kan være aktuelt.

- Hvorfor vil du ikke si det?

- PST har også muligheten til en skjult etterforskning etter loven, og idet ligger det også at vi kan iverksette pågripelser inntil vi går i retten og åpner etterforskningen.

DELTE NYE BILDER: Onsdag delte politiet nye bilder av den terrorsiktede Zaniar Matapour. Foto: Politiet.
DELTE NYE BILDER: Onsdag delte politiet nye bilder av den terrorsiktede Zaniar Matapour. Foto: Politiet. Vis mer

Saumfarer miljøene

Tidligere onsdag ville ikke kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, konkretisere hvilke miljøer som nå undersøkes nøye av sikkerhetstjenesten.

- Vi har en uavklart situasjon. Det er usikkert om det kan komme en eller flere terroraksjoner, sa Hugubakken til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer, er det ikke et konkret miljø som PST nå saumfarer. Alle som enten direkte eller via Internett har hatt kontakt med den siktede Zaniar Matapour, eller personer som sikkerhetspolitiet vet deler hatet mot det skeive miljøet, blir nå saumfart.

Sammen med de hemmelige tjenestene i andre europeiske land, jobber PST nå for å få en bedre oversikt over ekstreme islamske miljøer. Enkeltpersoner og grupper som PST frykter kan ha planlagt nye terrorangrep.

Hugubakken vil ikke si noe om hvor personene og miljøene de nå forsøker å få oversikt over befinner seg.

Flere medier har navngitt den kjente islamisten Arfan Bhatti - og folk rundt ham - som spesielt interessante for PST.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer