- Senket av atomubåt

Den briske avisa The Guardian skriver at den britiske tråleren Gaul kan ha blitt senket av en britisk atomubåt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

36 britiske fiskere mistet livet da båten forsvant på Nordkappbanken i februar 1974. Britiske myndigheter konkluderte med at ei åpen luke gjorde at tråleren ble fylt med sjøvann og deretter sank.

Mot slutten av høringen om forliset som nå pågår i England har det imidlertid fremkommet opplysninger om at en britisk atomubåt i Polaris-klassen kan ha forsårsaket tragedien utenfor finnmarkskysten.

Det er ifølge avisa journalisten Graham Smith som har gitt opplysningene til undersøkelseskommisjonen, og opplyst at de etterlatte allerede skal ha fått beskjed om dette.

Kilden til opplysningene er ifølge The Guardian en tidligere ubåtoffiser i den britiske marinen. Han skal ha overhørt en samtale mellom to offiser i marinen. Den ene av disse deltok på et oppdrag i Barentshavet vinteren 1974. Samtalen kilden hørte forløp slik:

«De satt fast i en tråler og dro den bakover til den sank. På grunn av ordrer om å ikke bli oppdaget fikk de ikke tillatelse til å gå til overflaten for å lete etter overlevende. Han gråt...og navnga tråleren som Gaul».

De nye opplysningene blir nå etterforsket av britiske myndigheter.

SPIONSKIPET:</B> Gaul forliste i 1974.