HAR IKKE TATT STANDPUNKT: Barneombudet Reidar Hjermann har foreløpig ikke tatt standpunkt til om det er greit at barn blir fengslet. 
Arkivfoto: SCANPIX
HAR IKKE TATT STANDPUNKT: Barneombudet Reidar Hjermann har foreløpig ikke tatt standpunkt til om det er greit at barn blir fengslet. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

- Sensasjon hvis barneombudet sier ja til barnefengsler

Første fengsel bygges i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vakt oppsikt at barneombud Reidar Hjermann var den eneste fagpersonen som ikke tok kategorisk avstand fra regjeringens planer om bygging av nye barne- og ungdomsfengsler under helgens kriminalpolitiske KROM-seminar på Spåtind.

Regjeringen arbeider for å få mindreårige ut av norske fengsler.

Samtidig har justisdepartementet igangsatt bygging av et barne- og ungdomsfengsel i Bergen, og vurderer ytterligere ett i Oslo.

Farlig spill
- Jeg syns det er meget spesielt at et barneombud ikke har et tydelig standpunkt i en sak som er så prinsipielt viktig.

Ved å bygge nye barnefengsler, begir justisministeren seg inn på et farlig spill om de mest sårbare barna. Vi fengselsansatte har et tydelig standpunkt om at 15- og 16-åringer ikke har noe i et fengsel å gjøre. Det burde også være utgangspunktet for et barneombud, sier Geir Bjørkli, forbundsleder i Norsk fengsels- og friomsorgsforbund.

- Hvis barneombudet snart ikke sier et prinsipielt nei til barn i fengsel, er det en sensasjon, mener Bjørkli.

Har ikke bestemt seg
- Vi har rett og slett ikke bestemt oss ennå, sier barneombud Reidar Hjermann på spørsmål om han mener barn prinsipielt ikke bør sone i fengsel.

Barneombudet vil konkludere i høringsuttalelsen om barn og straff, som han sender justisdepartementet om et par uker.

- Er det i noen tilfeller riktig å fengsle barn?

- Ikke av hensyn til det aktuelle barnet. Men andre hensyn — som til andre berørte barn — kan spille inn. Spørsmålet er svært komplisert. Hvis barn ikke skal kunne fengsles, må samfunnet ha andre reaksjonsmåter, sier barneombud Reidar Hjermann.

NEI TIL BARNEFENGSEL: - Det er sensasjonelt hvis barneombudet ikke sier prinsipielt nei til barne- og ungdomsfengsel i Norge, sier leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Geir Bjørkli. Arkivfoto: SCANPIX
NEI TIL BARNEFENGSEL: - Det er sensasjonelt hvis barneombudet ikke sier prinsipielt nei til barne- og ungdomsfengsel i Norge, sier leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Geir Bjørkli. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer