- Sensasjonell meteoritt ble trolig filmet

Beregner viser at denne ildkulen over Østlandet kan skyldes romsteinen som ble funnet i Setesdal. Se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sensasjons- meteoritten som ble funnet på Valle i Setesdal i Aust-Agder i midten av juni ble trolig filmet mens den lyste opp himmelen som en ildkule i fjor vinter. Steinen, som med 4,5 kilo er norgeshistoriens tredje største meteorittfunn og potensielt svært verdifull, ble oppdaget ved en tilfeldighet av Terje Fjeldheim som var på fisketur.

- Vi registrerte en ildkule 3. februar 2012 som kommer inn dette området. Den passer med dette meteorittfunnet, sier Steinar Midtskogen i Norsk meteornettverk til Dagbladet, og avviser bestemt tidligere meldinger i en del medier om at meteoritten stammer fra en annen ildkule observert 1. mars i fjor.

- Det blir helt umulig. På ett tidspunkt befant den seg 25 til 26 kilometer over Norefjell som ligger nesten 200 kilometer unna. Ukjent fysikk må til om den skal greie å gå så langt som til Setesdal, sier Midtskogen.

Må finne en til Midtskogen, en meteorentusiast, overvåker kontinuerlig himmelen ved hjelp av et kamera på Voksenlia i Oslo og registrerte meteoren over en periode på ca. tre sekunder like etter klokka sju om morgenen. Den ble også sett fra andre utkikkspunkter i Danmark.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer