- Sensasjonell meteoritt ble trolig filmet

Beregner viser at denne ildkulen over Østlandet kan skyldes romsteinen som ble funnet i Setesdal. Se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sensasjons- meteoritten som ble funnet på Valle i Setesdal i Aust-Agder i midten av juni ble trolig filmet mens den lyste opp himmelen som en ildkule i fjor vinter. Steinen, som med 4,5 kilo er norgeshistoriens tredje største meteorittfunn og potensielt svært verdifull, ble oppdaget ved en tilfeldighet av Terje Fjeldheim som var på fisketur.

- Vi registrerte en ildkule 3. februar 2012 som kommer inn dette området. Den passer med dette meteorittfunnet, sier Steinar Midtskogen i Norsk meteornettverk til Dagbladet, og avviser bestemt tidligere meldinger i en del medier om at meteoritten stammer fra en annen ildkule observert 1. mars i fjor.

- Det blir helt umulig. På ett tidspunkt befant den seg 25 til 26 kilometer over Norefjell som ligger nesten 200 kilometer unna. Ukjent fysikk må til om den skal greie å gå så langt som til Setesdal, sier Midtskogen.

Må finne en til Midtskogen, en meteorentusiast, overvåker kontinuerlig himmelen ved hjelp av et kamera på Voksenlia i Oslo og registrerte meteoren over en periode på ca. tre sekunder like etter klokka sju om morgenen. Den ble også sett fra andre utkikkspunkter i Danmark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.