SYMBOLSK VALG: Rick Santorum gikk av med en trippelseier i natt. Foto:  Whitney Curtis /Getty Images/AFP/Scanpix
SYMBOLSK VALG: Rick Santorum gikk av med en trippelseier i natt. Foto: Whitney Curtis /Getty Images/AFP/ScanpixVis mer

Sensasjonell trippelseier til Santorum

Var avskrevet, men hva nå?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rick Santorum gjenopplivet sine sjanser i den republikanske nominasjonskampen da han vant alle tre nominasjonsoppgjørene i Midtvesten tirsdag.

Den kristenkonservative kandidaten som mange hadde avskrevet etter svake resultater i Florida og andre stater, vant nominasjonsvalget i Missouri og avstemningene på nominasjonsmøtene i Minnesota og Colorado.

Santorum, som inntil tirsdag bare hadde en knapp seier i Iowa i lomma, knuste sine rivaler i Missouri og Minnesota og slo Mitt Romney også i Colorado, der alle trodde han skulle vinne.

Håper å samle Resultatet gir Santorum nytt håp om å slå ut Gingrich og bli den samlende kandidaten for de religiøse og konservative republikanske velgerne mot Romney, som de ikke stoler på.

— Wow, konservatismen er fortsatt levende i Missouri og Minnesota, sa en strålende Santorum til sine tilhengere i St. Charles i Missouri.

— Jeg påstår ikke å være det konservative alternativet til Mitt Romney; jeg står her for å være det konservative alternativet til Barack Obama, sa han til de jublende støttespillerne på valgvaken.

En medvirkende årsak til at han seiret så klart tirsdag, kan være at han står igjen som den rene og ranke etter at Romney og Newt Gingrich har undergravd hverandre med negativ reklame.

Gingrich sto ikke på valgseddelen i Missouri, noe som gjorde at Santorum nærmest hadde den konservative delen av banen for seg selv.

Tilbakeslag For Romney er resultatet et klart tilbakeslag. Selv om han fortsatt er favoritt, og også har den desidert beste valgkamporganisasjonen og suverent mest penger, viser resultatet i de tre statene at det fortsatt ikke er mye begeistring for ham blant de republikanske velgerne.

Ifølge kommentatorer på CNN er han avhengig av at både Santorum og Gingrich fortsatt henger med i kampen.

Om en av dem faller fra, kan de konservative samle seg om den gjenværende og i siste instans ende opp med å danke ham ut, selv om Romney av de fleste anses som den som er mest valgbar og har best sjanse til å slå Obama.

En nasjonal meningsmåling gjort av Reuters/Ipsos var imidlertid et varsel om manglende begeistring. Den viser at han fortsatt ikke har mer enn 29 prosent oppslutning blant republikanerne, mens de andre tre har rundt 20 prosent hver.

Overbevisende Da alle stemmene i Missouri var talt opp, hadde Santorum tatt en overbevisende seier med 55 prosent, over dobbelt så mye som Romney med 25 prosent. Ron Paul fikk 12 prosent, mens Newt Gingrich som ikke sto på valgseddelen, hadde 4 prosent.

Valget i Missouri er bare symbolsk viktig fordi det ikke blir valgt delegater til det republikanske landsmøtet i august. Delegatene blir endelig utpekt på nominasjonsmøter i mars, men valget gir en pekepinn om resultatet.

Santorum hadde en klar ledelse også på nominasjonsmøtene i Minnesota og Colorado, som heller ikke er bindende for hvem som blir delegater, og de store TV-kanalene utpekte ham tidlig til vinner i Minnesota.

Romney på tredje For Romney var møtene en stor skuffelse. Han kom bare på tredje plass bak Ron Paul i Minnesota, og tapte i Colorado, der han på forhånd var ventet å få en komfortabel seier.

Resultatet var en enda større skuffelse for Gingrich. I tillegg til å bli utklasset i Missouri, der han ikke engang hadde navnet sitt på stemmeseddelen, kom han nest sist i Colorado, så vidt foran Gingrich, og sist i Minnesota.

I motsetning til nominasjonsvalgene var det ikke uventet at Santorum og Paul gjorde det godt her, siden det er de mest engasjerte og dermed gjerne de mest konservative velgerne som setter av en hel kveld til å delta på nominasjonsmøter.

Ron Paul droppet helt å drive valgkamp i Florida, der TV-reklame er ekstremt dyrt, og satset alt på nominasjonsmøtene i Midtvesten. Også Santorum, som sliter med et lavt budsjett, gjorde det samme.

(NTB)