Mastodonten, som ble funnet i San Diego i California allerede i 1993, er ikke blitt grundig analysert før nå. Bildet viser stedet hvor dyret ble funnet. Foto: San Diego Natural History Museum / AP / NTB scanpix
Mastodonten, som ble funnet i San Diego i California allerede i 1993, er ikke blitt grundig analysert før nå. Bildet viser stedet hvor dyret ble funnet. Foto: San Diego Natural History Museum / AP / NTB scanpixVis mer

Sensasjonelt arkeologisk funn i USA: Tyder på at det var tidlige mennesker i Amerika 100 000 år tidligere enn antatt

- Hvis det hele stemmer, så er det sensasjonelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et arkeologisk funn i USA tyder på at det var tidlige mennesker i Amerika mer enn 100 000 år tidligere enn antatt.

Inntil nå har den rådende teorien vært at det ikke var mennesker i Amerika før for 15 000 år siden.

Men historiebøkene må kanskje skrives om. Årsaken er en ny studie av rester av en mastodont - en utdødd slektning av elefanten.

Amerikanske forskere har gjort en grundig undersøkelse av mastodonten, som i sin tid ble funnet sør i California. Tester viser at dyret er rundt 130 000 år gammelt. Og på noen av beinrestene er det merker som tyder på at de er blitt knust med steinredskaper.

- Hvis det hele stemmer, så er det sensasjonelt, sier Lars Werdelin, professor i paleontologi ved Riksmuseet i Sverige.

Hvilken mennesketype som kan ha vært i California for 130 000 år siden, er uklart. Én mulighet er at de var neandertalere.

Også tidligere er det gjort enkelte funn i Amerika som tyder på at det var mennesker der tidligere enn for 15 000 år siden. Men alle disse funnene er omstridt.

Flere forskere er skeptiske også til det nye funnet i California, som er beskrevet i tidsskriftet Nature. Det er mulig at merkene på mastodont-beina kan forklares på andre måter, mener Vance Holliday ved University of Arizona.