Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan nærme seg Kleopatras gravkammer:

«Sensasjonelt» funn i jakten på Kleopatra

Gravkammeret til den egyptiske faraoen Kleopatra har vært en godt bevart hemmelighet i årtusener. Nå gir et arkeologisk funn håp om å finne henne.

- Å herregud! Det er to mumier her, kom og se på dette underet!

Det roper doktor Kathleen Martínez, som leder utgravingene ved det over 2000 år gamle Taposiris Magna-tempelet i Egypt, i en dokumentar om utgravingene i oldtidstempelet.

MYTEOMSPUNNET: Den egpytiske faraoen og dronningen Kleopatra avbildet på et relieff av kalkstein. Foto: The Art Archive / REX / NTB scanpix
MYTEOMSPUNNET: Den egpytiske faraoen og dronningen Kleopatra avbildet på et relieff av kalkstein. Foto: The Art Archive / REX / NTB scanpix Vis mer

I 14 år har hun jobbet med utgravinger i Taposiris Magna, som er fullt av hemmelige passasjer og gravkamre. Ifølge The Guardian er Martínez nå overbevist om at de nærmer seg den gjeveste oppdagelsen av dem alle: Kleopatras siste hvilested.

Første intakte gravkammer

Den myteomspunnede egyptiske faraoens gravkammer er et av de store uløste mysteriene, men oppdagelsen av de to mumiene gir håp, og blir av arkeologene omtalt som «sensasjonelt».

Røntgen av mumiene har vist at det er snakk om en mann og en kvinne.

De skal ifølge The Guardian ha vært av høy rang, fordi de var dekket av gullblader, og skal ha levd på samme tid som Kleopatra.

MYNTER: Mynter med Kleopatras ansikt og navn er tidligere blitt funnet i tempelet. Foto: AFP / HO / EGYPTIAN SUPREME COUNCIL OF ANTIQUITIES / NTB scanpix
MYNTER: Mynter med Kleopatras ansikt og navn er tidligere blitt funnet i tempelet. Foto: AFP / HO / EGYPTIAN SUPREME COUNCIL OF ANTIQUITIES / NTB scanpix Vis mer

Mumiene har ligget uforstyrret i 2000 år, helt til Martínez med hammer og meisel tok seg inn i gravkammeret tidligere i år. Dette er det første intakte gravkammeret funnet i tempelet.

Datidas mektigste

Kleopatra var den siste dronning og farao av det ptolemeiske kongedømme i Egypt og styrte fra 51 år før vår tidsregning til 30 år før vår tidsregning.

Hun er en av de mest kjente egyptiske faraoene, og er kjent for å ha vært en av datidas mektigste. Kleopatra skal også ha vært forførerisk, vakker og skandaløs, skriver Science Channel.

TIDLIGERE FUNN: En statue av det som skal være Kleopatras hode er tidligere funnet i tempelet Taposiris Magna. Foto: AFP / HO / EGYPTIAN SUPREME COUNCIL OF ANTIQUITIES / NTB scanpix
TIDLIGERE FUNN: En statue av det som skal være Kleopatras hode er tidligere funnet i tempelet Taposiris Magna. Foto: AFP / HO / EGYPTIAN SUPREME COUNCIL OF ANTIQUITIES / NTB scanpix Vis mer

Det ptolemeiske kongedømme styrte landet i nesten tre århundrer, men til tross for dette har det ikke blitt funnet et eneste gravkammer fra en farao fra denne perioden, ifølge The Guardian.

I tempelet der det nå spekuleres i om Kleopatra kan være gravlagt, er det også gjort funn av en hodeløs statue som antas å være en av Kleopatras slektninger, samt 2000 mynter med Kleopatras navn og ansikt.

Myntfunnet beskrives som «utrolig», fordi det knytter Kleopatra til tempelet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!