Sensasjonelt funn: Slik fant de vikingskipet

Over tusen år gammelt historie rett under gresstorva i Møre og Romsdal.

IKKE GRESSKLIPPER: Dette er georadaren som fant restene av det minst tusen år gamle vikingskipet her på jordet foran Edøy kirke i Møre og Romsdal i september i år. Foto: Manuel Gabler / Norsk institutt for kulturminneforskning
IKKE GRESSKLIPPER: Dette er georadaren som fant restene av det minst tusen år gamle vikingskipet her på jordet foran Edøy kirke i Møre og Romsdal i september i år. Foto: Manuel Gabler / Norsk institutt for kulturminneforskning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den røde firhjulingen som rullet over hver kvadratmeter av enga foran Edøy middelalderkirke i Møre og Romsdal i høst, var ingen gressklipper.

Derimot var minitraktoren utstyrt med en såkalt georadar, som gjorde et sensasjonelt funn i september av et minst tusen år gammelt skip rett under gresstorva.

Den 13 meter lange kjølen tilhører sannsynligvis et 16-17 meter langt vikingskip (år 800-1050), eller et enda eldre skip fra den såkalte merovingertiden (år 570-800). Den perioden er oppkalt etter det europeiske merovinger-dynastiet.

Det var med samme søkemetode at Gjellestadskipet ved Halden ble funnet.

- Som Tuneskipet

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) setter det nye funnet på unik linje med det berømte Tuneskipet.

De historiske vikingskipfunnene fra tidligere er i hovedsak gjort rundt Oslofjorden.

- Betyr det nye funnet i vest at historien om vikingene må skrives om ?

- Historikere og kulturminneforskere har stort håp om at funnet kan gi et nytt kapittel i vikinghistorien, som har manglet mye dokumentasjon. Det er velkjent at skipsleia mellom Bjørgvin og Trondheim, der funnstedet ligger, hadde stor trafikk av sjøfarende vikinger, sier arkelog Knut Paasche i NIKU til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer