- Sensasjonelt meteorittfunn i Oslo

2,8 kilo romstein traff et hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Drevet av irritasjon på grunn av en mulig vannlekkasje, tok Steinar Engh (69) stigen fatt 6. februar i år. Det han oppdaget var ekstremt sjeldent og uventet: Et meteoritt som hadde slått et hull i villaen på Korsvoll utenfor Oslo sentrum.

Eksperter omtaler funnet som sensasjonelt. De vet bare om tre tidligere tilfeller hvor meteoritter har truffet et bebodd hus her til lands.

DELT: De to største delene av den 2,8 kilo tunge steinen som delte seg i sammenstøtet. Den store biten lå beskyttet fra vær og vind mellom plankene, mens den lille - som er betydelig mer rustet - ble funnet ved siden av inngangshullet. Foto: Geir Barstein
DELT: De to største delene av den 2,8 kilo tunge steinen som delte seg i sammenstøtet. Den store biten lå beskyttet fra vær og vind mellom plankene, mens den lille - som er betydelig mer rustet - ble funnet ved siden av inngangshullet. Foto: Geir Barstein Vis mer

- Jeg la merke til at det hadde dannet seg noen store istapper i taket over terrassen, og tenkte at det var noe vann som lekket ned fra leieboerens veranda i andre etasje. Jeg klatret opp med en stige og fant et hull i gulvet. Ved siden av lå en liten stein, sier Engh.

Engh kastet steinen ut på plenen. 69-åringen antok først det var steinsprut fra sprengningsarbeid som hadde forårsaket skadene, og ringte etter en blikkenslager. Det var slått hull blikkplaten og treverket som utgjør verandagulvet, men planken som utgjør taket til terrassen under var fortsatt intakt.

Knust Han stakk en hånd ned i hullet.

- Og da fant jeg den store steinen. Den lå tørt og godt inne i taket, og det var bare flaks at jeg oppdaget den. Om ikke ville den blitt bygget inn i huset for all evighet, ler Engh.

Skadene ble utbedret samme dag, men Engh sier han fikk mistanke om at steinen med det svarte laget utenpå kunne være en meteoritt. Han kontaktet en nabo som arbeider ved Naturhistorisk museum i Oslo, som senere fikk bekreftet at det dreide seg om en romstein.

BRASTE INN I HUSET: En meteoritt på 2,8 kilo dundret gjennom Steinar Enghs veranda i Radioveien på Korsvoll/Brekke i Oslo. Engh fant den 6. februar i år, men ingen vet nøyaktig når den traff. Sannsynligvis stammer den fra Oslo-meteoren som regnet ned over hovedstaden i 2012, sier eksperter. Foto: Geir Barstein
BRASTE INN I HUSET: En meteoritt på 2,8 kilo dundret gjennom Steinar Enghs veranda i Radioveien på Korsvoll/Brekke i Oslo. Engh fant den 6. februar i år, men ingen vet nøyaktig når den traff. Sannsynligvis stammer den fra Oslo-meteoren som regnet ned over hovedstaden i 2012, sier eksperter. Foto: Geir Barstein Vis mer

- For å en ære å kunne holde en meteoritt, som ikke en gang har vært på bakken. Steinen har vært ute på en 4,65 milliarder år lang reise, og så traff den huset mitt, sier Engh til Dagbladet.

Steinen, som trolig beveget seg i en hastighet på opp mot 300 kilometer i timen, delte seg i sammenstøtet: Én stor bit, én liten og mange små fragmenter.

- Sensasjonelt Til sammen veier de 2,8 kilo, noe som utgjør den fjerde største enkeltmeteoritten funnet i Norge, ifølge Morten Bilet ved Norsk meteornettverk, en av landets fremste eksperter på området.

ROMSTEIN: Meteorittekspert Morten Bilet sier de er 100 prosent sikre på at det er en romstein. Foto: Geir Barstein
ROMSTEIN: Meteorittekspert Morten Bilet sier de er 100 prosent sikre på at det er en romstein. Foto: Geir Barstein Vis mer

Han har undersøkt treffstedet så vel som steinen, og er hundre prosent sikker på at det dreier seg om en meteoritt.

- Den er helt, helt typisk. Du ser det veldig godt på det svarte laget utenpå, den såkalte brenningshinnen. Inni finner du små «korn» kalt kondruler. Det var selve urstoffet som svevde rundt i rommet da solsystemet ble dannet, sier Bilet.

HULL: Steinen slo hull i gulvet og blikkplaten på verandaen over terrassen, men kom ikke gjennom det nederste plankelaget. Foto: Geir Barstein
HULL: Steinen slo hull i gulvet og blikkplaten på verandaen over terrassen, men kom ikke gjennom det nederste plankelaget. Foto: Geir Barstein Vis mer

- Dette er virkelig sensasjonelt. Vi vet bare om tre ganger tidligere hvor meteoritter har truffet bebodde hus, sier han.

Men når steinen braste inn i huset er et åpent spørsmål. Ifølge Bilet dreier det seg etter all sannsynlighet om nok en Oslo-meteoritt, etter romsteinen som regnet over hovedstaden en gang i starten av mars 2012.

Tidsmysteriet Et fragment ble blant annet funnet på Rodeløkka, hvor den hadde gått gjennom taket på en kolonihage.

SLO HULL: Steinar Engh viser hvor meteoritten traff verandaen. Foto: Geir Barstein
SLO HULL: Steinar Engh viser hvor meteoritten traff verandaen. Foto: Geir Barstein Vis mer

De kontroversielle bitene som ble funnet på Grefsen, og eies av Knut Jørgen Røed Ødegaard og kona Anne Mette Sannes, veier tilsammen 4,6 kilo, men er ikke offisielt analysert og bekreftet i det internasjonale meteorittregisteret.

Enghs hus ligger akkurat i området hvor samlere forventet at flere biter falt ned, langs den estimerte ruten som romsteinen fulgte mens den gikk i oppløsning gjennom atmosfæren.

INNGANGSHULLET: Steinar Engh trodde først det kunne være steinsprut fra spreningsarbeid, og ringte blikkenslagere for å reparere skaden. Foto: Geir Barstein
INNGANGSHULLET: Steinar Engh trodde først det kunne være steinsprut fra spreningsarbeid, og ringte blikkenslagere for å reparere skaden. Foto: Geir Barstein Vis mer

- Om du ser på steinen, er den nesten identisk med andre Oslo-meteoritter. Sjansen for at den er et annet meteorittfall er ekstremt liten. Det ville vært som å vinne i Lotto tre ganger på rad, sier Bilet.

Engh er usikker på når hullet i verandaen kan ha oppstått.

- SENSASJONELT: Meteorittekspert Morten Bilet (t.v.) sier Steinar Enghs funn er sensasjonelt. Foto: Geir Barstein
- SENSASJONELT: Meteorittekspert Morten Bilet (t.v.) sier Steinar Enghs funn er sensasjonelt. Foto: Geir Barstein Vis mer

- Vi vet ikke. Jeg er aldri på den verandaen, og leieboeren min bruker den svært sjelden, sier Engh, som selv har lurt på om den kan stamme fra et smell kona og datteren hørte i oktober i fjor.

Analyseres Han har gitt prøver til Naturhistorisk museum (NHM) ved Universitetet i Oslo slik at de kan foreta analyser. Om noen uker vil det være klart om det er en ny Oslo-meteoritt, eller om det stammer fra et helt annet og hittil ukjent fall.

Geolog og førsteamanuensis Rune Selbekk ved NHM er enig i at det etter all sannsynlighet er en Oslo-meteoritt.

VRAKGODSET: Meteorittbitene og rester fra blikkplaten den gikk gjennom. Foto: Geir Barstein
VRAKGODSET: Meteorittbitene og rester fra blikkplaten den gikk gjennom. Foto: Geir Barstein Vis mer

- De er veldig, veldig like i utseeendet. Nå tar vi en såkalt tynnslip for å sjekke den indre strukturen, og da vil vi se om det er et annet fall. Sannsynligheten for det er liten, men den er der, sier Selbekk til Dagbladet.

Meteoritter kan være svært kostbare dersom de er av en sjelden type. Varianten Engh fant kalles kondritt og er vanlig, men det at den er stor og har truffet et hus - noe som er svært uvanlig også på verdensbasis - gjør at verdien kan komme opp i flere titusentalls kroner.

LÅ TRYGT: Meteoritten gikk ikke helt gjennom, og ble liggende mellom gulvet på verandaen og taket under. Foto: Geir Barstein
LÅ TRYGT: Meteoritten gikk ikke helt gjennom, og ble liggende mellom gulvet på verandaen og taket under. Foto: Geir Barstein Vis mer

Engh har det imidlertid ikke travelt med å kvitte seg med den.

- I første omgang skal jeg ta godt vare på den. Den skal registreres og granskes på universitetet, og jeg har ingen umiddelbare planer om å selge den eller gjøre noe annet. Den skal ligge trygt og tørt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer