Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sensasjonelt resultat

Professor Leiv Ose ved Lipidklinikken på Rikshospitalet kaller resultatet sensasjonelt og gratulerer dem som står bak utviklingen av produktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er det første og eneste legemiddel som er utviklet i Norge, og det er fantastisk at det har fått et slikt internasjonalt gjennombrudd, sier professor Leiv Ose.

Han legger for sikkerhets skyld til at han ikke har en eneste aksje i Pronova, som har utviklet Omacor.

- I dag har vi 200- 300 pasienter som bruker Omacor. Nå når vi har fått den dokumentasjonen vi har manglet, bør et større antall pasienter få dette spesielle Omega-3-produktet, sier professor Leiv Ose ved Lipidklinikken på Rikshospitalet.

I dag gis det, etter søknad, refusjon fra trygdekontoret for bruk av Omacor.

Professor og seksjonsoverlege Viggo Hansteen ved Hjertelaboratoriet på Aker sykehus sier at resultatet av den italienske studien er meget interessant, og at den kan få betydning for den behandling som seinere vil bli praksis rundt om i verden.

Store konsekvenser

- Studien er den siste i en serie av fire, som undersøker ulike medikamenters effekt ved behandling av hjerteinfarkt. Resultatene fra de tre tidligere studiene har fått store konsekvenser for behandlingen av hjerte- og karpasienter, sier Hansteen.

Han understreker at nåløyet for å få lov til å presentere medisinske resultater under en såkalt hot line session på den store amerikanske hjertekongressen i New Orleans er meget trangt.

- Men resultatene ble funnet så viktige at det var om å gjøre å få gjort studien kjent for fagmiljøet raskest mulig, uten å vente på publisering i de internasjonale legetidsskriftene. Der er det mange måneders venting, understreker Hansteen.

300 millioner kroner

Administrerende direktør Christian Riibe i det Hydro-eide firmaet Pronova legger ikke skjul på gleden over at mange års forskning og klinisk utprøving er blitt kronet med hell.

Over 300 millioner kroner er brukt siden starten på slutten av 80-tallet på å utvikle den ultrahøye konsentrasjonen med 92 prosent Omega-3 fettsyrer.

- Omacor er registrert og klar for markedsføring i en rekke europeiske land. I USA gjennomføres det kliniske studier som forberedelse til registrering, sier administrerende direktør Christian Riibe i Pronova.

GI TIL FLERE: - Nå når vi har fått den dokumentasjonen vi har manglet, bør flere pasienter få dette spesielle Omega-3-produktet, sier professor Leiv Ose på Rikshospitalet.