- Sensasjonspreget og ukritisk om død isbjørn

Aviser verden over slo «klimaalarm» etter funnet på Svalbard. Nå slår forskerne tilbake.

«SJOKKBILDET»: Bildet av en utmagret og død isbjørn på Svalbard har gått verden rundt. Foto: Ashley Cooper / Global Warming Images
«SJOKKBILDET»: Bildet av en utmagret og død isbjørn på Svalbard har gått verden rundt. Foto: Ashley Cooper / Global Warming Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Én død bamse på Svalbard skapte store internasjonale overskrifter i forrige uke. Det startet i den britiske storavisa The Guardian: «Utsultet isbjørn strøk med på grunn av rekordsmelting av is, sier ekspert», ledsaget av bildet av en mager, skinn og bein-bjørn som ligger død ved strandkanten. Dødsfallet ble satt i sammenheng med dårlige isforhold den foregående vinteren.

Nyheten ble deretter fanget opp av noen av verdens største medier og nettsider. «Er denne utsultede isbjørnen (...) 'kategorisk bevis' på at klimaendringer utrydder arten?,» spurte Daily Mail. «Denne isbjørnen sultet ihjel takket være klimaendringer», skrev io9.com.

De tar utgangspunkt i én forsker som siteres av The Guardian: Dr. Ian Stirling ved University of Alberta. Han er en av verdens fremste isbjørneksperter og var om bord turistbåten som oppdaget skrotten i Liefdefjorden i Haakon VII Land på øya Spitsbergen.

Problemet, sier Stirling til Dagbladet, er at han aldri sa eller konkluderte med at bjørnen døde av sult og klimaendringer. Han sier han er feilsitert og at mediedekningen har vært ukritisk og sensasjonspreget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer