Sensitiv informasjon via nettet

Kommunene bryter med Datatilsynets retningslinjer og sender følsomme opplysninger over internett. Informasjon om seksuelle overgrep og rusmisbruk er blant dataene som ligger uten kryptering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere kommuner sender ytterst følsomme barnevernsopplysninger som e-post over internett, i strid med Datatilsynets retningslinjer, skriver Kommunal Rapport.

Sensitive opplysninger om for eksempel seksuelle overgrep, foreldres rusmisbruk eller manglende omsorgsevne sendes i detalj til Statistisk sentralbyrå (SSB) i hver enkelt barnevernssak, der også barnets personnummer oppgis.

Enkelte kommuner sender disse opplysningene med e-post på åpent nett uten kryptering. Kryptering betyr at bare mottakeren kan lese personnummeret ved hjelp av en nøkkel.

Denne praksisen er i strid med Datatilsynets retningslinjer for informasjonssikkerhet.

- Selv om en kommune skaffer seg programvare som gjør det teknisk mulig å kryptere personsensitive opplysninger, kan kommunen ikke sende dem over ekstern linje uten at Datatilsynet har godkjent opplegget på forhånd, sier Jørn Arnesen i Datatilsynet til Kommunal Rapport.

SSB ser svært alvorlig på problemet og går ut til kommunene med informasjon om krav som bør settes til sikkerhetsbehandlingen av sensitive data.

(NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer