Sensur i Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag besluttet det USA-innsatte styringsrådet for Irak å stenge Bagdad-kontoret til tv-kanalen al-Arabiya. Bakgrunnen var at kanalen sendte et opptak hvor Saddam Hussein oppfordrer til kamp mot de amerikanske styrkene. USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld har karakterisert kanalen som motstander av koalisjonen og hevdet at den samarbeider med motstandsgruppene i Irak.

Sammen med stengningen av tv-kanalen viser hans ord at USA fører en tradisjonell maktkrig i Irak, og ingen kamp for «demokrati og frihet», slik president George W. Bush framstiller okkupasjonen. Derfor har både Den internasjonale journalistføderasjonen, Reportere uten grenser og BBC kritisert stengningen av tv-kanalen.

Også BBC sendte opptakene med Saddam Hussein, uten at det førte til reaksjoner. Styringsrådet hjelper demokratiets fiender ved å innføre den typen sensur som kjennetegnet regimet til Saddam Hussein, heter det i en uttalelse fra Journalistføderasjonen. Generalsekretær Aidan White påpeker helt korrekt at stengningen bare vil oppmuntre til flere rykter, spekulasjoner og usikkerhet i et samfunn som allerede frykter framtida.

Hensikten med ytringsfriheten er ikke å slippe til sann informasjon, men å gi folk anledning til å finne ut hva som er sant. Dette grunnleggende prinsippet ble allerede slått fast i ytringsfrihetens barndom. Et samfunn uten fri informasjon blir et samfunn preget av rykter, usikkerhet og manipulasjon. Det gjelder så vel Saddam Husseins Irak, som det USA-okkuperte Irak.

Det er skremmende at ledende amerikanske politikere ikke husker prinsippene bak deres egen konstitusjon. Tegnene på hukommelsestapet er mange. I går kom en av Storbritannias mest høytstående dommere med en voldsom kritikk av USAs behandling av fangene på Guantanamo-basen, som han karakteriserte som en «uhyrlig fiasko for rettsvesenet». Han oppfordret den britiske regjeringen til offentlig og utvetydig å fordømme fangebehandlingen. Vi kan bare sende oppfordringen videre til vår egen regjering, og i tillegg be den minne vår allierte om at uten idealene om demokrati, åpenhet og rettferdighet som ligger til grunn for USA, blir landet bare en makthungrig stormakt.