STØTTER JOURNALISTENE:Utenfor lokalene til Ukeavisa Sør i Guangzhou. Mannen midt på bildet bærer et munnbind der det står skrevet: "Jeg vil snakke". Foto: REUTERS/James Pomfret
STØTTER JOURNALISTENE:Utenfor lokalene til Ukeavisa Sør i Guangzhou. Mannen midt på bildet bærer et munnbind der det står skrevet: "Jeg vil snakke". Foto: REUTERS/James PomfretVis mer

Sensur lager stort drama for Kinas nye leder

Sensur av en lederartikkel i en kinesisk avis har ført til en høyt profilert ideologisk konfrontasjon mellom liberalere og ortodokse kommunister i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenfor redaksjonslokalene til Nánf?ng Zh?umò, eller Ukeavisa Sør, i Guangzhou har både tilhengere av ytringsfrihet, og tilhengere av kommunistpartiets rett til å utøve sensur, demonstrert i to dager, melder telegrambyrået Reuters.

Formann Mao
Demonstrantene skal nettopp være fjernet av politiet, ifølge Reuters.

Mens kommunistpartiets demonstranter har båret portretter av formann Mao Zedong, har journalister og andre tilhengere av ytringsfrihet krevd frihet.

- Vi er tilhengere av kommunistpartiet. Steng denne forræder-avisa, har vært et av slagordene utenfor avisredaksjonen. De som bar Mao-plakater beskyldes at forkjemperne for ytringsfrihet for å være betalt av regimet.

Utfordring for Xi
Den sterke ideologiske konfrontasjonen er en stor utfordring for den nye partilederen Xi Jinping, som ble valgt av partiet - men ikke av folket - på partikongressen i november. Han har krevd økonomisme reformer, blant annet forsterket kamp mot korrupsjon. Spørsmålet er om økonomiske reformer er troverdige uten politiske reformer. Kan for eksempel kampen mot korrupsjon være troverdig uten en friere presse som kan rapportere om den?

Så langt har ikke ledende folk i partiet kommentert den betente konfrontasjonen rundt Ukeavisa Sør. Avisa har en lang tradisjon for å være kritisk, og et talerør for kritiske røster. Avisa er av The New Yotk Times utropt til å være den viktigste kritiske røst i dagens Kina, med et helgeopplag på 1. 6 millioner.

Het potet
Konfrontasjonen startet med et nyttårsopprop som krevde garantert ytringsfrihet. Men oppropet ble stanset av de lokale sensurmyndighetene. Etter sensuren skrev journalistene i Ukeavisa Sør et brev der de krever at den lokale sensursjefen Tou Zhen må trekke seg.

Flere kinesiske nyhetsportaler har i løpet av tirsdagen publisert en lederartikkel som skal ha myndighetenes godkjenning, som kritiserer aktivismen til journalistene i Ukeavisa Sør. Samtidig skal journalister i disse nyhetsportalene ha gitt uttrykk for at de ikke støtter innholdet i lederen, ifølge blant annet BBC.

Forvirringen understreker hvor eksplosiv den varme poteten som ble sådd i nyttårsurgaven av Ukeavisa Sør var.