- Sensurerte Bushs militærpapirer

En tidligere offiser i nasjonalgarden i Texas hevder han overhørte planer om å «rense» Bushs militærpapirer for pinlige detaljer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere høyerestående rådgiveren Bill Burkett hevder han overhørte planene om å «rense papirene» seint på 1990-tallet, da Bush var guvernør i delstaten.

En annen embedsmann i nasjonalgarden i Texas som velger å være anonym, ble fortalt at Bushs rådgivere var spesielt bekymret for dataene om Bush' arrestasjoner før han vervet seg til Nasjonalgarden i 1968.

Det hvite hus har avvist anklagene. Kommunikasjonsrådgiver Dan Bartlett mener Burkett har kommet med «hårreisende falske påstander», og beskriver Burkett som en bitter veteran fra nasjonalgarden som kom på kant med sine arbeidsgivere.

Mangelfulle papirer

Uansett: Presidentens papirer fra Nasjonalgarden er mangelfulle: I to mapper, søknaden og bakgrunnssjekken, er svar angående arrestasjoner og dommer fjernet.

Bush har selv innrømmet i biografier at han har vært arrestert to ganger før han registrerte seg i flyvåpnet. En gang for tyveri og en annen gang for usømmelig oppførsel.

Svarene som er fjernet fra papirene er viktige fordi enkelte juridiske problemer, som narkotika- eller alkoholovertredelser, kunne være basis for å nekte opptak til pilottreningen.

Konkuransen om å bli pilot på den tiden var stor på grunn av Vietnam-krigen.

Nasjonalgarden har oppgitt at hensynet til søkernes privatliv er årsaken til at svarene er blitt fjernet. De originale, besvarte dokumentene er aldri blitt offentliggjort. Det hvite hus har ikke villet svare på hvorvidt de vil offentliggjøre de komplette dokumentene.

- Vi vil ikke ha noe pinlig der

Burkett sier at sjefen for nasjonalgarden i Texas, Majorgeneral Daniel James III, diskuterte vasking av dokumenter sommeren 1997. På den tiden var Burkett James' rådgiver. Han hevder å ha vært utenfor James' kontordør da han overhørte diskusjonen over en høyttalertelefon.

I den andre enden var Joe Allbaugh, daværende guvernør George W. Bushs stabssjef.

Allbaugh skal ha spurt om informasjon fra Bushs tid i militæret, og understreket at de «definitivt ikke vil ha noe som er pinlig der».

Burkett noterte samtalen, og informerte to andre offiserer om hva han hadde hørt. Offiserene George Conn og Dennis Adams bekrefter at de ble informert om samtalen av Burkett innen noen få dager.

Flyttet mapper

Ikke lenge etter var det et møte ved Nasjonalgardens hovedkvarter, der Bushs mapper ble flyttet mellom arkivene og hovedkvarteret.

I 2002 ble møtet bekreftet av daværende informasjonssjef ved Nasjonalgarden, William Leon. Leon ville ikke si noe om hva som ble diskutert annet enn at de dreide seg om «Hva som skulle frigis, og at det som ble frigitt ikke var utidig».

Da Leon ble kontaktet av journalister onsdag kveld, nektet han å si annet enn følgende:

«Aldri ring meg hjemme igjen. Da ringer jeg utgiveren deres og saksøker dere».

Burkett kom først med disse beskyldningene før valget i 2000, uten at det vakte stort oppstuss. Saken har fått fornyet oppmerksomhet i forbindelse med den siste tidens debatt om hvorvidt Bush skulket unna militærtjenesten.

Allbaugh, James og Det hvite hus har avvist Burketts historie.

Som president har senere George W. Bush forfremmet James til sjef for det nasjonale flyvåpenet.

I FØRERSETET: George W Bush sitter i en F102 nær Houston på dette bildet fra 1968.
TIDLIGERE STABSSJEF: Presidenten og tidligere stabssjef Joe Allbaugh (t.h.)