Facebook

Sensurerte norsk sex-illustrasjon: - Latterlig

En tegning av et eldre par som har samleie ble for sterk kost for Facebook, som nå nekter foreningen Sex og Politikk å annonsere på plattformen.

SENSURERT: Facebook mener at denne tegningen bryter med deres retningslinjer for publisering av bilder som viser nakenhet. Illustrasjon: Siv Norheim
SENSURERT: Facebook mener at denne tegningen bryter med deres retningslinjer for publisering av bilder som viser nakenhet. Illustrasjon: Siv Norheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Illustrasjonen ble ifølge foreningen tegnet for å brukes i en invitasjon til en helsekonferanse på Litteraturhuset i Oslo, med temaet «Vi blir aldri for gamle for sex».

Problemene oppsto da de delte den på foreningens Facebook-profil.

Facebook definerer nemlig tegningen som såkalt «voksent innhold», og har nå satt en stans for all framtidig annonsering fra Sex og Politikk.

«Etter en endelig gjennomgang av denne kontoen har vi slått fast at den ikke oppfyller våre regler og standarder for reklame», skriver plattformen blant annet i sitt svar på klagen, ifølge Sex og Politikk.

Det reagerer foreningen kraftig på.

- Sex og Politikk er sjokkerte over å bli sensurert av det som i virkeligheten er en av verdens største mediebedrifter, sier daglig leder Tor-Hugne Olsen i en pressemelding.

- Sensurerer menneskerettighetsarbeid

Selv beskriver de illustrasjonen som «et eldre par i et gledesstrålende elskovsøyeblikk i en seng». De påpeker at paret er tydelig uten klær, men at tegningen ikke viser kjønnsorgan, kun kvinnens ene bryst.

Sex og Politikk beskriver seg som en menneskerettsorganisasjon, som i over 50 år har jobbet med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

- Seksuelle rettigheter er menneskerettigheter, og med dette grepet sensurerer Facebook i realiteten helt legitimt menneskerettighetsarbeid, sier Tore Aasheim, prosjektleder for prosjektet «Eldre og seksuell helse», som er finansiert gjennom Helsedirektoratet.

- Veldig trist

De mener Facebooks beslutning hindrer dem fra å oppnå det som er målet med prosjektet, nemlig å snakke mer om temaet og «bidra til livslyst og økt livskvalitet blant de eldste i befolkningen».

- Når en invitasjon til en konferanse om eldre og seksuell helse, med en humoristisk tegning blir betraktet som porno, er det jo både latterlig og veldig trist, sier Aasheim.

Han tror en medvirkende årsak til Facebooks reaksjon er at det er eldre personer som portretteres som sexpositive.

- Jeg tenker også at denne innstillingen til sunn og positiv seksualitet fra Facebooks side er med å begrense og legge bånd på andre aktører som ønsker å formidle viktig og nødvendig kunnskap om seksuell folkehelse.

NAKENBILDE: Rockestjerne Tommy Lee la ut bilde av penisen sin på Instagram. Reporter: Celina Morken Vis mer

Facebook: Viser til retningslinjene

Moderselskapet til Facebook, Meta, har fått spørsmål om hvordan de stiller seg til kritikken fra Sex og Politikk.

Det svarer de ikke på.

Nordisk kommunikasjonssjef i Meta, Regitze Reeh, viser i et skriftlig svar til at Facebook har generelle retningslinjer om publisering av bilder av nakenhet på sine plattformer.

- Disse utvikles og nyanseres hele tiden, ikke minst med tanke på at det er mange forskjellige syn på nakenhet. Nakenhet i digital og animert kunst tillater vi så lenge innholdet ikke er tilstrekkelig detaljert og hvor kun kroppsformer og konturer er synlige, sier Reeh.

Hun tilføyer at de også tillater nakenhet hvis innholdet deles i en pedagogisk eller humoristisk kontekst, og viser til at det er mulig å be om en ny gjennomgang fra Meta dersom man har publisert et bilde som man mener at ikke skulle vært fjernet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer