Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senter for fred og forsoning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Villa Grande, Quslings førerresidens, bør bli Norges holocaust-senter. General Bjørn Egge lanserte ideen i en kronikk i Dagbladet tidligere i denne måneden. Nå er villaen lagt ut for salg, og den norske stat, som eier villaen, kommer til å gjøre seg skyldig i en stor forsømmelse hvis den storslåtte bygningen med tilhørende tomt blir solgt til en eller annen riking. Derfor bør Universitetet i Oslo få huset vederlagsfritt mot at det bygger opp et forsknings- og dokumentasjonssenter.
  • Bygningen i seg selv har en enorm symbolverdi. Samtidig er den også bevaringsverdig fra et arkitektonisk synspunkt og Riksantikvaren ønsker å legge restriksjoner på bruken av bygningen. Men slik den nå står, er den ypperlig egnet som forsknings- og konferansesenter. Den store tomten gir muligheter for utvidelser, og et stort internat inneholder 46 enkeltrom som kan disponeres av tilreisende forskere, studenter og skoleelever.
  • Stortinget har allerede bevilget 40 millioner kroner som tilskudd til et senter for studier av holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge. Det tyder på at de folkevalgte har tenkt seg et forskningssenter der også andre folkegrupper enn jødene skal ha en plass, og det er nærliggende å tenke på romanifolket og samene. Norge har dessuten et tvetydig forhold til alle minoriteter, og selv dagens innvandringspolitikk bør kunne bli gjenstand for dokumentasjon og studier ved et slikt senter. Det ville gi senteret et videre sikte enn det som er vanlig, og ville derfor vekke internasjonal interesse.
  • Nazistenes forsøk på å utrydde jødene og andre folkeslag begynner å komme på historisk avstand. Men også framtidas generasjoner må gis informasjon og kunnskap om hvilke grusomme forestillinger og tiltak menneskene kan ty til under gitte omstendigheter, og når vernet om menneskerettighetene glipper. Dessverre er det ikke nødvendig å gå til historien for å finne eksempler på sivilisasjonssammenbrudd. Brudd på menneskerettigheter og folkemord skjer uopphørlig. Villa Grande bør bli en storslått ramme omkring et norsk senter for folkemordstudier som tar utgangspunkt i holocaust.