Senter-søstre mot Vargerd

GARDERMOEN (Dagbladet): - Valgerd Svarstad Haugland har ikke noe å lære oss i Senterpartiet om familiepolitikk, sier søstrene Inger Enger (52) og Anne Enger Lahnstein (51).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De slår knallhardt til mot KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland etter at KrF-lederen i går kalte Sp's nye kontantstøttemodell gammeldags. Søstrene synes det er særdeles dristig og utidig av KrF-lederen å komme med et slikt utspill midt under en landsmøtedebatt. Mens partiledelsen slår fast at kontantstøtten er kommet for å bli, ønsker sterke krefter i Sp nemlig å fjerne hele kontantstøtteordningen. Entusiasmen for kontantstøtten blir ikke større etter KrF-lederens innblanding.

Vil begrense

Storesøster Inger Enger som trolig kommer inn på Stortinget til høsten, kaller dagens kontantstøttesystem «småsnuskete».

Et flertall i programkomiteen i Senterpartiet vil begrense kontantstøtten til familier der en av foreldrene er hjemme med barna. Forskning har vist at kontantstøtten ikke har ført til at foreldrene er mer hjemme med barna, noe som var litt av poenget med reformen.

Nå vil Sp begrense ordningen, men mener kontantstøtten kan kombineres med arbeid med 100000 kroner som inntektsgrense.

Småsnuskete

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland sa i går at endringen Sp etter alt å dømme vedtar på landsmøtet i morgen, er gammeldags fordi den sender mor hjem. Dette fikk Inger Enger fra Senterkvinnene og Telemark til å komme med følgende visitt på landsmøtet i går:

- Og det sier hun som er partifelle med Anita Apeltun Sæle, som nylig gikk inn for at mødrene burde være hjemme i ti år for å føde barn! Det er ganske spesielt når det vi ønsker er ryddige former, sa Enger, og la til at Svarstad Hauglands modell betyr et småsnuskete system.

- Ja, det mener jeg, fordi ordningen legger opp til grått og svart arbeid, utdyper Enger.

Lillesøster - tidligere statsråd og nei-dronning Anne Enger Lahnstein, som nå er familiepolitisk talskvinne i Sp - er i utgangspunktet litt mer diplomatisk:

- Ikke belær oss!

- Jeg er helt uenig med Valgerd i at vår modell er gammeldags. Det er ulike holdninger til kontantstøtten, nå er det landsmøte i Sp, og nå må vi få finne vår vei, sier Lahnstein. Etter en tenkepause legger hun til:

- Jeg vil ikke bli belært av Valgerd når det gjelder familiepolitikk.

Selv om Sp programfester en innsnevring av kontantstøtten, er det neppe noen trussel for sentrumssamarbeidet. Det er nå tid for landsmøter og partimarkeringer, og sentrumspartiene spriker i flere saker. Etter det Dagbladet forstår er ikke kontantstøtten den saken Sp vil stille ultimate krav om. Kontantstøtten er ikke noen «sykelønnssak» for Sp.

ADVARER VALGERD: Søstrene Inger Enger og Anne Enger Lahnstein mener Valgerd Svarstad Haugland bør holde seg for god til å belære Sp om familiepolitikk.