Senterpartiet åpner for pappvinforbud

Regjeringen er kritisk til pappvin i sin nye rusmeldingen, og stortingsrepresentant Kjersti Toppe fra Senterpartiet vil ha debatt om å forby pappvinen.

KRITISK TIL PAPP: Regjeringen er kritisk til pappvin i sin nye rusmelding. Kjersti Toppe fra Senterpartiet vil gjøre pappvin mindre tilgjengelig.

Foto: Bjørn Lyng / Dagbladet
KRITISK TIL PAPP: Regjeringen er kritisk til pappvin i sin nye rusmelding. Kjersti Toppe fra Senterpartiet vil gjøre pappvin mindre tilgjengelig. Foto: Bjørn Lyng / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):«Pappvin kan føre til økt forbruk fordi det gir anledning til å ta et glass vin eller flere oftere, fordi man ikke trenger å åpne en flaske.» Slik advares det mot pappvin i rusmeldingen regjeringen la frem fredag.

Regjeringen rettet særskilt oppmerksomhet mot at omsetningen av vin er mer enn fordoblet de siste 20 årene, og at en betydelig del av salget er knyttet til pappvin. I 2009 sto pappvin for 55 prosent av den solgte vinen.

Ønsker mindre pappvin
Nestleder i Stortingets Helse-og omsorgskomité Kjersti Toppe (Sp), mener regjeringen bør gå lengre enn å rette oppmerksomhet mot pappvin i stortingsmeldingen. 
- Jeg mener man bør åpne for et forbud av kartongvin. Det er et tøft grep, jeg innser det, men dette er noe som må løftes opp
til debatt, sier Toppe til Bergensavisen.

Toppe vil presisere at hun anser et slikt forbud som urealistisk, men mener det er på høytid med en debatt om dette, for å dempe kjøpet av store mengder alkohol.

- Om vi ikke går inn for et forbud burde i hvert fall pappvin bli dyrere enn vin på flaske. Det er helt unaturlig at en skal bli premiert for å kjøpe større mengder vin. Slik er det ikke i avgiftspolitikken ellers, og slik bør det ikke være med pappvin heller, sier Toppe til Dagbladet.

Skuffa Frp
Ruspolitisk talskvinne for Fremskrittspartiet Kari Kjønaas Kjos (FrP), mener regjeringens rusmelding er uten innhold og er sjokkert over forslaget fra Sp.

- Hva i all verden. Folk med store rusproblemer har ventet på denne rusmeldingen i årevis. De håpet på å få et bedre rehabiliteringstilbud med tettere oppfølging. Det er et stort samfunnsproblem at folk ikke kommer seg ut av rusavhengighet. Da blir det helt feil å fokusere på å forby en helt lovlig vare, sier en oppgitt Kari Kjønnaas Kjos til Dagbladet.

Hun mener også tallene regjeringen legger til grunn kan gi et feil bilde av nordmenns drikkevaner.
- Det har blitt mer og mer vanlig å ta seg et glass vin til maten, også her i Norge. Selv om vi kjøper mer vin trenger ikke det være problematisk, mener Kjos.

- Dessuten er vin mindre helseskadelig en sprit, sier Kjos.

- Tar ikke FrP seriøst
Kjersti Toppe mener utfordringen med kartongvin er særnorsk, og synes Kjos bommer når hun bagatelliserer at vi drikker mer vin fra kartong.

- Jeg klarer ikke ta FrP sin ruspolitikk seriøst. Selv om vi har adoptert et mer kontinentalt drikkemønster betyr ikke det at vi har lagt flatfylla på hylla.

- I resten av Europa drikker de mindre og mindre, mens i Norge drikker vi bare mer, understreker Toppe, som selv har vært edru siden nyttår.

Toppe mener det er paradoksalt at FrP etterlyser tiltak i rusmeldingen, men ellers ikke ønsker å delta i skjenkedebatten.
- De foretrekker å etterlyse tiltak i ettertid, sier Toppe.

Toppe innrømmer likevel at Kjos har et poeng når hun sier at dagens rehabilitering for rusavhengige må bedres.

SKUFFA
Ruspolitisk talskvinne for Fremskrittspartiet, Kari Kjønaas Kjos mener det blir smålig å forby pappvin.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
SKUFFA Ruspolitisk talskvinne for Fremskrittspartiet, Kari Kjønaas Kjos mener det blir smålig å forby pappvin. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Her har hun rett til å være utålmodig, men jeg mener rusmeldingen som ble lagt frem fredag ikke er så utydelig som Kjos skal ha det til, sier Toppe.

MOT PAPPVIN: Kjersti Toppe (Sp) er opptatt av vi skal slutte å drikke pappvin.
MOT PAPPVIN: Kjersti Toppe (Sp) er opptatt av vi skal slutte å drikke pappvin. Vis mer