BOIKOT:Parlamentarisk leder i Senterpartiet Lars Peder Brekk (Sp) melder fra om at representanter fra partiet ikke vil delta på fredsprisutdelingen, der EU får prisen.
Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
BOIKOT:Parlamentarisk leder i Senterpartiet Lars Peder Brekk (Sp) melder fra om at representanter fra partiet ikke vil delta på fredsprisutdelingen, der EU får prisen. Foto: Lars Lindqvist / DagbladetVis mer

Senterpartiet boikotter fredsprisutdelingen

Senterpartiet varsler nå at det vil boikotte utdelingen av fredsprisen 10. desember. Partiets ledelse og stortingsgruppe deltar ikke i protest mot at EU ble tildelt prisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er ingen god fredssak, så vi skal markere dette skikkelig ved at Senterpartiets ledelse og stortingsgruppe ikke deltar, sier parlamentarisk leder Lars Peder Brekk til NRK.

Landsstyret i Senterpartiet vedtok mandag enstemmig at det var upassende å gi fredsprisen til EU.

Høyres Nikolai Astrup mener partiet oppfører seg barnslig.

- Det er ganske skuffende at Senterpartiet velger å score billige politiske poeng på en sak som er mye større enn den norske medlemskapsdebatten, sier han til NRK.

Sterk uenighet Brekk ønsker imidlertid selv å delta på utdelingen i respekt for Nobelinstituttet, men det er ikke sikkert han vil delta. Det er sterke uenigheter innad i stortingsgruppa om saken, og flere mener at heller ikke Brekk bør delta på fredsutdelingen.

- Senterpartiet har hatt en åpen og ærlig debatt om vår deltagelse under denne prisutdelingen. Vi er rett og slett så sterkt i mot den at vi markerer det på en tydelig måte. Senterpartiet er den største garantisten i Norge mot at EU skal overstyre det norske hverdagslivet for folk flest i dette landet, sier Brekk til Dagbladet, og legger til:

- Den øvrige partiledelsen deltar ikke. Liv Signe Navarsete har vært tydelig på at hun prioriterer andre ting, og det tror jeg folk flest har stor forståelse for.

- Unaturlig å delta Stortingsrepresentant for Senterpartiet Kjersti Toppe mener det blir helt feil å delta på en utdelingen er uenig i.

- Jeg forstår ikke hvordan noen i dag kan mene at EU er et fredsprosjekt. Derfor er det ikke naturlig for meg å delta på en prisutdeling jeg er grunnlegende uenig i. Dagens økonomiske utvikling i mange EU land legger grunnlag for en sosial og politisk krise som er det mottsatte av fredsskapende arbeid, sier Toppe til Dagbladet.

Det er flere grunner til at  Senterpartiet mener tildelingen av Nobels Fredspris til EU er upassende.

Provoserende eksperiment EUs eksperiment med Euroen har kastet millioner av europeere ut i vanskeligheter, mener partiet.
I en resolusjon som er enstemmig vedtatt av Senterpartiets landsstyre står det:

«Det er skapt en usikkerhet blant store folkegrupper og i det politiske systemet som ingen av oss aner utgangen av. Ikke noen gang tidligere i historien har det vært tydeligere at avstanden mellom de styrende og styrte i EU er enorm, og at sentrale deler av EU-konstruksjonen skaper økte spenninger. Derfor framstår det som oppsiktsvekkende, ikke minst i øynene på den vanlige europeer, at EU mottar fredsprisen i år.»

Videre skriver partiet:

«Senterpartiet mener at demokratiutvikling i Europa, ikke minst under krisehåndteringen, unionens demokratiske underskudd og dens manglende evne til å skape tillit og finne nødvendige løsninger for å sikre stabilitet gjør komiteens begrunnelse særlig provoserende. EUs Lisboa-strategi pålegger medlemslandene å ruste opp. Det er ikke forenelig med Nobels testamente.»