- Senterpartiet er imot tvangsekteskap, også for landets kommuner

- Respektløst av Slagsvold Vedum, mener Sanner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Det ble høy temperatur i studio da Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jan Tore Sanner (H) møttes til debatt om kommunesammenslåing under DBTVs livesending fra Valgboden torsdag.

Meningene er mange og det viktigste spørsmålet som stilles er om Stortinget og kommunalminister Jan Tore Sanner skal svinge pisken eller ikke.

- Jeg kommer ikke med pisken, jeg kommer med gulrøtter, sa Sanner under torsdagens sending.

- Vi i Senterpartiet er imot tvangsekteskap, og det gjelder også kommuner, kontret Slagsvold Vedum.

- Respektløst Kommunalminister Sanner mener prosessen som allerede er i gang i mange av landets kommuner, må få fortsette uten innblanding fra Senterpartiet.

- Slagsvold Vedum og det sentrale Senterpartiet opptrer respektløst overfor de mange kommunepolitikerne som nå viser ansvar og tar lederskap for sine kommuner, sier han til Dagbladet.

Den uttalelsen får Senterparti-lederen til å steile.

- Det er helt uforståelig at Sanner mener det er respektløst av meg å respektere folkeviljen. Vi i Senterpartiet sier at vi skal respektere de lokale beslutningene 100 prosent, uansett om de ønsker sammenslåing eller ikke. Det er vel mer respektløst å gjøre som Sanner, som ikke vil lytte til folket, sier Slagsvold Vedum.

Vil tvinge gjennom sammenslåing Til tross for at Kommunalministeren ikke er fornøyd med karakteristikken av seg selv som «Mannen med pisken», er han tydelig på at Stortinget skal kunne tvinge gjennom kommunesammenslåing i tilfeller der kommunene selv ikke klarer å komme til enighet.

- Det er viktig at lokalpolitikerne nå følger opp det et bredt stortingsflertall har vedtatt. Når det også er et flertall av lokalpolitikerne som mener at sammenslåing er veien å gå, så mener jeg kommunepolitikerne må få fortsette den gode prosessen, sier Sanner.

- Mener du at Slagsvold Vedum forsøker å sabotere prosessen?

- Nei, på ingen måte. Senterpartiet må få lov til å si det de mener. Men han opptrer respektløst overfor de mange lokalpolitikerne som nå jobber med å skape gode velferdstjenester i fremtiden, gjentar Sanner.

- Ikke et nasjonalt spørsmål Slagsvold Vedum sier på sin side at han ikke forstår hvorfor Sanner og Høyre anser spørsmålet om kommunesammenslåing som et nasjonalt problem.

- Det er ikke et problem for Norge om en liten kommune ønsker å forbli liten. Vi må kunne respektere de som bor i mindre kommuner rundt om i landet. Sanner ønsker å framstille det som om det er et massivt press fra Stortinget for å gjennomføre dette. I realiteten er han nå livredd for at Arbeiderpartiet skal trekke seg fra vedtaket, sier han.

Senterparti-lederen hevder det vil være et marginalt flertall som ønsker å bruke press for å få gjennomført en kommunsammenslåing.

- Dersom det brukes tvang for å få slått sammen kommunene i 2017, vil vi oppheve det tvangsvedtaket så fort som mulig dersom vi kommer i regjering samme år, lover Slagsvold Vedum.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.