Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny meningsmåling:

Senterpartiet faller og blir knust av Frp i ny måling

Høyresida har rent flertall i Dagbladets nye måling, men farer lurer i det skjulte: KrF er på vippen og kan gi statsministerjobben til Støre. Samtidig er Sp under ti prosentpoeng oppslutning. 

HVEM ER STØRST? I skrivende øyeblikk er Frp større enn Senterpartiet. Da dette bildet ble tatt av ståa stikk motsatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HVEM ER STØRST? I skrivende øyeblikk er Frp større enn Senterpartiet. Da dette bildet ble tatt av ståa stikk motsatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valgvindene har snudd i Dagbladets ferskeste meningsmåling. Dersom det var valg i dag, ville de borgerlige partiene knabbet 89 av Stortingets 169 mandater.

Det betyr rent flertall og «four more years» på Erna Solberg, dersom hun skulle få KrF og Venstre med på en ny runde med forpliktende samarbeid.

Oppgang for Høyre pleier å bety nedgang for Arbeiderpartiet, og slik er det også her: Ap går tilbake 2,3 prosentpoeng fra forrige måling, og har nå en oppslutning på 31,2 prosent. Høyre bykser tilsvarende fram: De borgerlige blå klokker inn på 24,2 prosentpoeng, opp 2,3 prosentpoeng.

Bakgrunnstallene viser likevel at Ap stjeler flere velgere fra Høyre enn omvendt: 8,5 prosent av dem som stemte Høyre i 2013 sier de vil stemme Ap i dag. 2,2 prosent av Ap-velgere i 2013 sier de har byttet til Høyre.

Skuffet Tajik

Frp kan også notere seg framgang. Siv Jensens parti går fra 12,9 til 14,3 prosentpoeng oppslutning.

- Folk ser at regjeringens politikk virker og at stadig flere kommer i arbeid. Mange vender ryggen til Ap/Sp-alternativet fordi de ser at de viktige utfordringer Norge står foran ikke kan møtes med gårsdagens svar, hevder Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre.

Ap-nestleder Hadia Tajik er klar på at hennes parti ikke er fornøyd med tendensen målinga viser.

SKUFFET: Hadia Tajik sier Ap må gjøre det bedre i valget enn partiet gjør på Dagbladets nye partibarometer. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
SKUFFET: Hadia Tajik sier Ap må gjøre det bedre i valget enn partiet gjør på Dagbladets nye partibarometer. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer

- Vi arbeider for å få et bedre valgresultat enn disse tallene tilsier. Heldigvis viser de fleste målingene den siste tida at det er et flertall for en ny regjering og ny kurs. Vi vil fortsette å snakke om vår politikk for arbeid til alle og mot økte forskjeller i de månedene som er igjen til valget, sier Tajik.

Sp faller

Situasjonen blir ikke bedre for Tajik ved at også samarbeidskompisene SV og Sp snubler: De grønne sosialistene i SV får en oppslutning på 3,9 prosentpoeng, og legger seg dermed under dødens grense: Sperregrensa. Hadde det vært valg i dag, ville Audun Lysbakken og co. bare sittet med to mandater på Stortinget.

(Saken fortsetter under grafikken)

image: Senterpartiet faller og blir knust av Frp i ny måling

- Vi vil fortsett å jobbe for å synliggjøre vår politikk mot økt ulikhet, og for å få ned klimautslippene, for å få velgerne som er opptatt av disse sakene vil stemme på oss, sier partisekretær Audun Herning.

Ståa er en hel del en tredje rødgrønne kameraten: Senterpartiet får 9,2 prosentpoeng. Dette ville gitt partiet 17 mandater på Stortinget, syv flere enn i dag. Likevel er tilbakegangen markant for firkløverpartiet: Sp fikk 13,4 prosent oppslutning i Dagbladet så sent som i mars.

Senterpartiet har også høyest velgerlojalitet: 91 prosent av partiets velgere i 2013 er fortsatt med på laget.

- Når dette er den dårligste målinga i mai, synes vi det er et godt utgangspunkt. Det ser ut til at vi har stabilisert oss på et høyt nivå, sier Vedum.

Knut Arilds drømmesituasjon

Inn mot sentrum av politikken havner KrF på vippen i Dagbladets nye måling. Med SV under sperregrensa og fall i Sp, er det nå Knut Arild Hareide som sitter med Jonas Gahr Støres jobbframtid i sine foldede hender: Dersom det var valg i dag kunne KrF ha dannet flertall både med de borgerlige og med Ap og Sp.

De tre partiene ville fått 85 mandater i Stortinget på Dagbladets måling.

- Det er en ønskesituasjon for en partileder, som vil ha mange beilere. Men vi vet at mange av KrFs velgere er på høyresiden, så det vil også være krevende. Samtidig er det nok positivt for KrF at SV er under sperregrensa. Da er det lettere for Knut Arild å gjøre Jonas til statsminister, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitet i Oslo.

Laber miljølojalitet

Venstre klokkes inn på 4,3 prosentpoeng, partiets tredje strake måling over dødens dal: Sperregrensa. Rødt faller tilbake til 2,5 prosentpoeng, men fortsatt nok til å gi partiet to mandater på Løvebakken. Miljøpartiet blir stående med sitt ene mandat på denne målinga.

Aardal sier bakgrunnstallene viser tendenser som bør gjøre Breivik og Venstre urolige.

- Nesten hver femte Venstre-velger har gått til Ap i denne målinga. De blør også til Senterpartiet.

Tallene viser at hver femte Venstre-velger i 2013 nå stemmer Ap. Hver tiende Venstre-velger i 2013 stemmer Senterpartiet i dag.

Verre er det likevel med Miljøpartiet de grønne:

- Miljøpartiet har den laveste velgerlojaliteten av alle partiene. De har mistet 18 prosent av velgerne sine til Ap og 11 prosent til SV, sier Aardal.

Bakgrunnstallene viser at bare 45 prosent av dem som ville stemt MDG i dag stemte på partiet i 2013. Det er den laveste velgerlojaliteten på Stortinget.

Hele Norges coronakart