Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senterpartiet har anmeldt sex­meldingen

Alle ti som var på hytteturen nekter for å ha kjennskap til at meldingen ble sendt til Liv Signe Navarsete. Nå har Senterpartiet anmeldt saken.

- IKKE MEG: Én av disse ti mennene sendte den grove sexmeldingen til Liv Signe Navarsete høsten 2016. Video: Ingrid Cogorno (NTB Scanpix / Shutterstock) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingen har meldt seg for sexmeldingen som ble sendt til Liv Signe Navarsete fra ei hytte i Åre i Sverige i 2016.

Senterpartiet leverte i formiddag en anmeldelse til politiet, etter å ha gitt den skyldige frist til i går med å melde.

Vest politidistrikt bekrefter at anmeldelsen er mottatt.

- Saken vil bli diskutert med statsadvokaten og tatt stilling til i løpet av kort tid, heter det i en pressemelding.

Rett over klokka 10 torsdag leverte Senterpartiets generalsekretær, Knut M. Olsen, anmeldelsen til politiet i Lærdal, der Navarsete bor, skriver NTB.

- Innholdet i meldingen er grovt krenkende, og vi mener det kan være snakk om et mulig straffbart forhold. Politiet får vurdere om handlingen er straffbar og hvordan de vil arbeide videre med saken, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

ANMELDT: Meldingen som tikket inn Liv Signe Navarsetes telefon en februarnatt i 2016 er nå anmeldt av Senterpartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ANMELDT: Meldingen som tikket inn Liv Signe Navarsetes telefon en februarnatt i 2016 er nå anmeldt av Senterpartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ti menn var til stede på hytteturen og åtte av dem hadde eller har hatt tillitsverv i Senterpartiet.

I anmeldelsen, som Dagbladet har fått tilgang til, understreker partiet at en rekke personer er under mistanke. Samtidig viser partiets undersøkelser at alle ti nekter for å ha kjennskap til at meldingen ble sendt.

«Det fremgår av den kontakt partiet har hatt med de ti deltakerne på hytteturen at alle nekter for å ha sendt meldingen, og at alle ti nekter for å ha kjennskap til at en slik melding ble sendt til Navarsete.»

«Vi har lyst på fitta di»

Meldingen «Vi har lyst på fitta di» tikket inn på tidligere partileder Navarsetes telefon natt til 21. februar 2016 fra tidligere statssekretær Morten Søbergs messenger.

Søberg har forklart at han ikke sendte meldingen, og er blitt trodd på det av Navarsete og partiet.

Søberg har forklart at han skal ha gått fra telefonen, og nekter for å ha noe som helst med meldingen å gjøre. Det samme gjør de andre ni som var med på turen.

- Ikke alvorlig nok

Senterpartiet håper imidlertid å komme til bunns i saken ved en anmeldelse, men det er høyst usikkert om politiet vil iverksette en etterforskning for å finne ut av hvem som sendte sexmeldingen.

Statsadvokat Jørn S. Maurud i Oslo statsadvokatembeter sa til NRK i går at meldingen ikke er alvorlig nok til å bli etterforsket av politiet etter de retningslinjer Riksadvokaten har gitt til politiet.

- Det er mulig å finne fram til straffebud som tilsynelatende framstår som relevante for det som her har skjedd, men det er ikke slik at alt som tilsynelatende rammes av straffebudet faktisk er straffbart, sa jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo til Dagbladet i helga.

Flere jurister påpekt at meldingen kan rammes av straffelovens § 266, som fastsetter straff for plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd.

Der heter det at «Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil to år».

Det betyr imidlertid ikke at politiet vil etterforske den.

- Et kollektivt problem

For både Senterpartiet og Navarsete, som nå er sykmeldt, har det viktigste vært å komme til bunns i saken.

Navarsete sa i går kveld at hun for hennes del ikke trenger å vite noe navn på avsender - hvis det blir partiledelsens valg å løse saken på. Hun sier hun er sjokkert over at ingen står fram og tar ansvaret.

- Hvis han ringer meg, vil jeg godta en unnskyldning for dårlig oppførsel. For det er det saken handler om nå, ikke meg personlig. Jeg lever videre, men denne saken skygger for politikken og er et kollektivt problem for partiet, sier Navarsete.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum begrunnet overfor Dagbladet torsdag kveld over hvorfor partiet ville anmelde.

- Ei fryktelig melding

- Meldingen til Liv Signe var uhørt. Den skulle ikke vært sendt. Min vurdering er at generalsekretæren har brukt de virkemidlene partiet har. Han jobber fortsatt iherdig med saken, sa Vedum torsdag.

- Mitt tydelig håp er at den/de som har gjort det, sier fra og beklager dypt overfor Liv Signe. Det handler om etikk og at vi skal behandle hverandre på skikkelig vis som medmennesker, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Og legger til:

- For meg handler dette om to ting: For det første at Liv Signe Navarsete fikk ei fryktelig melding. For det andre at mange – potensielt ni – som ikke hadde kjennskap til at den ble sendt, rammes hardt.

- Derfor har vi ikke annet valg enn å levere inn politianmeldelse, hvis ingen melder seg. Så får politiet vurdere om de vil etterforske og om de anser det som et straffbart forhold, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media