Senterpartiet hevder Høie brøt loven med sykehussalg

Helseminister Bent Høie (H) anklages av Senterpartiet for lovbrudd i salget av Rjukan sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det er veldig alvorlig når et medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fra Stortingets talerstol påstår at jeg har brutt loven, sier helseminister Bent Høie (H) til Nationen.

Komitémedlem og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) mener statsråden kan ha brutt helseforetaksloven i forbindelse med at Sykehuset Telemark i fjor vedtok å selge Rjukan sykehus. Paragraf 32 slår fast at Stortinget må inkluderes når «sykehusvirksomhet» skal selges ut av foretakene.

- Senterpartiet tar feil. Paragraf 32 omhandler sykehusvirksomhet, altså hele virksomheten ved et sykehus. Jeg kan for eksempel ikke selge Sykehuset Telemark sin virksomhet til Aleris og privatisere den offentlige spesialhelsetjenesten. Med sykehusvirksomhet slik det er ment i loven, så handler det om virksomheten og ikke selve bygget, sier helseministeren.

Professor Jan Fridtjof Bernt i juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen mener opposisjonen på Stortinget har en god sak.

- Ut fra opplysningene jeg har fått oppgitt, mener jeg statsrådens lovforståelse er svært problematisk. Det fremgår klart at bestemmelsen tar sikte på ethvert salg av sykehus i fungerende stand til andre enn helseforetak, sier Bernt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer