Senterpartiet hindrer flertall for midlertidig arbeidstillatelse for asylsøkere

Vil stille strengere krav.

VIL GI ARBEIDSTILLATELSE: Flertallet på Stortinget mener asylsøkere må få mulighet til å jobbe mens de venter på å få søknaden behandlet. Her fra Kolstad asylmottak i  Sarpsborg by. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL GI ARBEIDSTILLATELSE: Flertallet på Stortinget mener asylsøkere må få mulighet til å jobbe mens de venter på å få søknaden behandlet. Her fra Kolstad asylmottak i Sarpsborg by. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre, KrF, Ap og SV vil la asylsøkere få midlertidig arbeidstillatelse, men motstand fra Senterpartiet hindrer at beslutningen får flertall.

I en innstilling fra kommunalkomiteen tirsdag framgikk det at alle de rødgrønne stilte seg bak kravet om å la asylsøkere jobbe, og at det dermed var flertall for å instruere regjeringen i saken.

Men Heidi Greni i Senterpartiet opplyser at dette er feil.

- Vi går inn for å gi midlertidig arbeidstillatelse til asylsøkere i særlige tilfeller, sier hun til NTB.

Senterpartiet vil stille strengere krav om at identiteten må være avklart og at asylsøkeren må ha pass for å kunne jobbe.

- Starte integreringen Kommunalkomiteen på Stortinget behandlet tirsdag forslag til endringer i introduksjonsloven. Her gikk Venstre og Kristelig Folkeparti sammen med Arbeiderpartiet og SV om en merknad om å gi asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på svar på søknaden.

- Det er viktig å starte integreringen så tidlig som mulig, ved å tilby opplæringen i mottakene og åpne for midlertidig arbeidstillatelse for asylsøkere som venter på behandling av asylsøknaden, heter det i merknaden.

For et par uker siden vedtok et enstemmig Storting å be regjeringen vurdere å la asylsøkere jobbe.

Men Høyre og Frp valgte altså å hoppe av da temaet ble behandlet i kommunalkomiteen tirsdag.

- Vi var tidligere åpen for å se på det, men nå må alle ressurser gå til å håndtere den situasjonen vi står i, sier Helge Andre Njåstad, kommunalpolitisk talsmann for Frp og leder av komiteen.

Han sier partiet hele tiden har vært skeptisk til forslaget og mener det er feil at departementene skal måtte jobbe med denne saken nå.
— Uproblematisk Njåstad synes det er helt uproblematisk at de to samarbeidspartiene Venstre og KrF går imot regjeringspartiene på dette området.

- Samarbeidsavtalen ligger fast. Vi skal snakke med hverandre først, men kan også danne flertall med andre, så lenge vi er enige om økonomien og budsjettet, sier Njåstad.

Han sier det på samme vis er uproblematisk dersom regjeringspartiene søker støtte hos Arbeiderpartiet og Senterpartiet for asylinnstramminger, dersom KrF og Venstre velger å ikke gå med på det.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram