ABORTLOVEN: Mye tyder på at statsminister Erna Solberg tok munnen for full da hun åpnet for å gjøre endringer i abortloven for å lokke KrF til seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ABORTLOVEN: Mye tyder på at statsminister Erna Solberg tok munnen for full da hun åpnet for å gjøre endringer i abortloven for å lokke KrF til seg. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Senterpartiet kan bli Ernas redning: - Helt uforståelig

Stor motstand i egne rekker vil gjøre det svært vanskelig for Erna Solberg å levere på abortløftet til KrF. Senterpartiet kan bli redningen.

Senterpartiets Kjersti Toppe sliter med å finne ord for den merkverdige politiske situasjonen som kan bli resultatet av statsminister Erna Solbergs abortflørt foran KrFs store veivalg.

- Jeg synes det er meget spesielt at det skal bli Senterpartiet som redder Ernas løfter til KrF for at de skal velge borgerlig side og ikke oss på fredag, sier Toppe til Dagbladet.

REDNINGEN: Kjersti Toppe og Senterpartiet kan redde Erna Solbergs abortløfte.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
REDNINGEN: Kjersti Toppe og Senterpartiet kan redde Erna Solbergs abortløfte. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

I midten av oktober gikk KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad ut med et «abort-krav» til Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Å stramme inn på abortloven måtte være blant de viktigste betingelsene for at KrF skulle gå inn i regjering, mente Ropstad.

Bare timer senere gikk statsminister Erna Solberg ut med at hun var villig til å vurdere endringer i abortloven for å få KrF med på laget. Men med stor motstand i egne rekker, er det heller tvilsomt om hun klarer å levere dersom KrF velger å gå inn i den sittende regjeringen på fredag.

Redningen kan bli Senterpartiet, som støtter et forbud mot såkalt «tvillingabort».

«Historisk mulighet»

De siste ukene har Kjell Ingolf Ropstad gjentatte ganger tatt fram Ernas abortløfte som argumentasjon for blå seier på landsmøtet.

BLÅ: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad bruker abortspørsmålet som argument for blå side. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BLÅ: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad bruker abortspørsmålet som argument for blå side. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- På høyresiden har vi en historisk mulighet til å endre abortloven, sa Ropstad til KrF-erne på fylkesårsmøtet i Akershus.

Det er to punkter KrF ønsker seg endringer på. Det ene er adgangen til fosterreduksjon, såkalt «tvillingabort». Her fjerner man et friskt foster og bærer fram det andre.

Det andre punktet er paragraf 2,3 C, som gir adgang til abort gjennom nemnd dersom det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom. KrF mener at denne paragrafen gir et «sorteringssamfunn», og viser til aborter som innvilges på grunnlag av at fosteret har Downs syndrom.

Begge punktene krever lovendring, og må få flertall på Stortinget.

Har ikke flertall

Samtidig har Venstre og Trine Skei Grande vært krystallklare på at de ikke vil støtte endringer i abortloven.

Dermed har ikke Solberg-regjeringen flertall for å endre loven, selv dersom KrF går inn og vi får en flertallsregjering.

- Rammene for abortloven må ligge fast. Dette er en viktig sak for oss, det handler om kvinnekroppen og likestilling, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet etter Solbergs utspill.

Hennes vara på Stortinget, Guri Melby, bekrefter at ingenting har endret seg etter årsmøtene i KrF, hvor det kan gå mot seier for alternativet om å gå inn i dagens regjering.

- Det er utenkelig for oss å gå inn på å endre abortloven. Vi har en veldig tydelig politikk på at vi støtter dagens abortlov, og jeg har fått mange tilbakemeldinger på at her er det viktig at vi står fast, sier Melby til Dagbladet.

- Jeg mister tilliten

Dermed kan det bli opp til Senterpartiet å redde inn løftet fra Solberg til KrF, ved å erstatte Venstres stemmer.

NEI: Venstre-leder Trine Skei Grande går ikke med på å endre abortloven.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NEI: Venstre-leder Trine Skei Grande går ikke med på å endre abortloven. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er helt uforståelig. Dette seiler opp som en av de viktige sakene når KrF nå skal velge side, og så må de komme til oss for å få det gjennom. Det gir grunn til ettertanke hos KrF, sier Toppe.

- Vil dere vurdere å la være å stemme for dette hvis det kommer et forslag nå, med tanke på den politiske situasjonen?

- Nei. Dette er en grunnleggende verdisak. Vi driver ikke politisk spill om dette, sier Toppe.

I 2017 fremmet KrF og Senterpartiet sammen et forslag om å forby fosterreduksjon, men ble nedstemt blant annet med Høyres stemmer.

- Erna Solberg og Bent Høie argumenterte sterkt mot oss da. Vi blir provosert av at Erna kan gå fra den ene ytterligheten til den andre i løpet av et år. Det er lite tillitvekkende når det er saker som gjelder liv og død, sier Toppe.

Sp har et fastlagt vedtak om å forby fosterreduksjon, men det samme er ikke tilfellet for paragrafen om alvorlig sykdom. Dette kan ventes å være mer kontroversielt. Samtidig sier Toppe at hun kunne tenke seg å se på definisjonen av alvorlig sykdom, og om Downs burde være der.

Slaget kan være tapt

Selv med Senterpartiets stemmer, kan slaget være tapt for Solberg og Ropstad.

NEI: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) vil ikke endre abortloven.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NEI: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) vil ikke endre abortloven. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Frp har nemlig tradisjon for å fristille sine representanter i verdispørsmål. Dermed kan det bli svært upopulært om man velger å ta fram partipisken i denne sammenhengen.

- Jeg vil aldri stemme for en innskrenking av abortloven. Jeg kan heller ikke forstå at kampen for å la kvinner bestemme over egen kropp skal foregå i Norge i 2018, skriver Frp-representant Åshild Bruun-Gundersen i en SMS til Dagbladet.

Også internt i Høyre vil det være upopulært om løftet til KrF skal innfris.

SKEPTISK: Heidi Nordby Lunde (H) mener at Høyres støtte til abortloven må ligge fast.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKEPTISK: Heidi Nordby Lunde (H) mener at Høyres støtte til abortloven må ligge fast. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er ingen hemmelighet at jeg har et annet standpunkt enn dette. Jeg mener at de tøffe rundene vi har hatt internt betyr at Høyres politikk på disse områdene nå ligger fast, sa Høyre-representant Heidi Nordby Lunde til Dagbladet etter Solbergs utspill.

Dersom Solberg likevel får med seg alle representanter fra Høyre, KrF og Senterpartiet for å få gjennom endringene, må fremdeles halvparten av Frps representanter også stemme for dersom dette skal bli vedtatt i Stortinget.

Professor: - Alvorlige diagnoser

Paragraf 2,3 C i abortloven kalles ofte for «Downs-paragrafen». Tall fra Folkehelseinstituttet viser at abort av fostre med Downs er i mindretall.

I 2017 ble det gjennomført 305 aborter etter denne paragrafen. Av dem var det 59 med Downs syndrom.

Guttorm Haugen, professor og leder for fostermedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus, forteller at det er kvinnen selv som tar beslutningen om å søke abort på grunnlag av sykdom hos fosteret, og at deres rolle er å hjelpe kvinnen til å finne ut hva hun vil.

- Vi informerer om hvilken situasjon barnet vil kunne komme i. Jo mer alvorlig tilstanden er, jo mer vil pasienten gå i den retning, sier Haugen, og legger til:

- Downs er blant de letteste tilstandene i denne kategorien. De fleste er alvorlige diagnoser, sier Haugen.

Normalt sett vil det være rundt 3-4 prosent av barn som fødes som har en medisinsk tilstand som krever oppfølging. Med fødselstallene i Norge snakker vi om rundt 2400 barn i året.

- Det kan være alt fra en liten leppespalte eller andre ting som ikke er så alvorlig, til en alvorlig misdannelse i hjernen som ikke er forenlig med liv, sier Haugen.

- Øker risikoen

Haugen mener det vil være uklokt å stramme inn på adgangen til abort for denne gruppen.

KRFS VEIVALG: Kristelig folkeparti står overfor et dramatisk veivalg, når de nå skal bestemme hvilken retning partiet skal ta videre. Skal de felle Erna Solberg som statsminister, eller må Knut Arild Hareide gå av som partileder? Video: Dagbladet, NTB Scanpix. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Disse kvinnene har det ikke bra. De er trengt opp i hjørne og har det vondt, sier Haugen.

- Norsk abortlov fungerer meget bra med tanke på denne gruppen. Det er ingen gravide som tar lett på dette, legger han til.

Med fosterreduksjon, såkalt «tvillingabort», er de etiske vurderingene litt annerledes.

- Når man vil redusere antall fostre fra to til ett, så setter man også den som er igjen i fare. Det vil øke risikoen for spontanabort eller for tidlig fødsel for den som er igjen, sier Haugen.

Han understreker likevel at det er veldig få gravide som gjør dette.

Kvinneklinikken på St. Olavs hospital er det eneste stedet i Norge som utfører fosterreduksjon. Ifølge professor og klinikksjef Kjell Åsmund Salvesen, ble det gjennomført til sammen 19 fosterreduksjoner i 2017. Tretten av disse var av medisinske grunner, mens seks var abort av en frisk tvilling.