Senterpartiet kan gå mot historisk nedtur

- Krefter i partiet kan igjen ta opp lederdebatten.

TØFF INNSPURT: Liv Signe Navarsete og Senterpartiet kan gå mot en historisk nedtur i valget. Det kan bety at lederdebatten i partiet blusser opp igjen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TØFF INNSPURT: Liv Signe Navarsete og Senterpartiet kan gå mot en historisk nedtur i valget. Det kan bety at lederdebatten i partiet blusser opp igjen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet kan gå mot sitt dårligste stortingsvalg i historien.

På meningsmålingene de siste fire ukene har partiet ligget så vidt over 5 prosent. Dersom dette blir resultatet på valgdagen, betyr det at partiet har mistet mer enn hver femte velger siden kommunevalget i 2011. Da fikk Sp 6,7 prosent av stemmene.

I 2001 gjorde Senterpartiet sitt hittil dårligste stortingsvalg, med bare 5,6 prosent av stemmene.

Skyggenes dal En av grunnene til at Sp kan oppleve en historisk nedtur, er at partiet har havnet i skyggenes dal i valgkampen, mener valgforsker Toril Aalberg ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

- De har vært lite synlige i valgkampen, som i stor grad har dreid seg om Arbeiderpartiet og Høyre og om saker som ikke er typiske Senterparti-saker, som skole og helse, sier Aalberg til NTB.

Tynn tråd Velgerraset kan bety at Senterpartiet får bare fem distriktsmandater på Stortinget.

I dag har partiet ni pluss to utjevningsmandater. Om de rødgrønne taper valget, vil partiet i tillegg miste de fire ministerpostene i regjeringen.

Også partileder Liv Signe Navarsetes mandat i Sogn og Fjordane henger i en tynn tråd. Der er det ifølge Aalberg en knallhard kamp om det siste distriktsmandatet.

Lederskifte? Et dårlig valg kan tvinge fram en debatt om et lederskifte i Senterpartiet, tror Aalberg.

- Ethvert parti som gjør et dårlig valg, vil gå i seg selv. Krefter i Senterpartiet kan igjen ta opp lederdebatten, sier valgforskeren.

I oktober i fjor raste diskusjonen om Navarsetes lederegenskaper i Senterpartiet etter at hun hadde gitt lederen av Senterpartiets ungdom, Sandra Borch, en real skyllebøtte.

 

Navarsete måtte komme med en uforbeholden unnskyldning før stemningen roet seg i partiet. (©NTB)