DISSENS: I dag bestemte sentralstyret i Senterpartiet at de vil si nei til vikarbyrådirektivet. Regjeringspartner Arbeiderpartiet er for innføring av direktivet. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
DISSENS: I dag bestemte sentralstyret i Senterpartiet at de vil si nei til vikarbyrådirektivet. Regjeringspartner Arbeiderpartiet er for innføring av direktivet. Foto: Krister Sørbø / SCANPIXVis mer

Senterpartiet sier nei til vikardirektivet

Sentralstyret i Senterpartiet mener Norge bør reservere seg mot å innføre EUs vikarbyrådirektiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjorde partileder Liv Signe Navarsete klart da hun møtte pressen i vandrehallen i Stortinget mandag.

Navarsete sier at det ikke er gitt gode nok garantier for at arbeidsmiljøloven kan bli stående, dersom vikardirektivet blir en del av det norske lovverket.

Ap alene Arbeiderpartiets stortingsgruppe har fra før sagt ja til å innføre vikarbyrådirektivet i norsk lovgiving, mens SV sier nei. Dermed må Arbeiderpartiet søke støtte på borgerlig side.

Senterpartiet har ennå ikke tatt stilling til om det skal ta dissens i regjeringen.

Også hovedsammenslutningene LO, YS og Unio vil ha norsk reservasjon mot direktivet, som fagbevegelsen ellers i Europa har akseptert.

Vikarbyråene Tilhengerne av direktivet mener det er godt, blant annet fordi det likestiller innleid og fast arbeidskraft og anerkjenner vikarbyråene som arbeidsgiver.

Kritikerne mener det vil føre til økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte. De frykter også at norske arbeidslivsbestemmelser vil kunne bli omstøtt etter rettslig prøving i EFTA-domstolen.

(NTB)

KONTROVERSIELT: Fagbevegelsen gikk i januar til politisk streik med krav om at myndighetene nedlegger veto mot vikarbyrådirektivet.
Foto: Morten Holm / Scanpix
KONTROVERSIELT: Fagbevegelsen gikk i januar til politisk streik med krav om at myndighetene nedlegger veto mot vikarbyrådirektivet. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer