Senterpartiet solid plantet i regjeringen

Arbeiderpartiet kan bare glemme å støtte seg på Senterpartiet for å få regjeringsmakt, ifølge Senterparti-leder Anne Enger Lahnstein. Hun er såre fornøyd med sentrumsregjeringen, tross stigende rente og synkende partioppslutning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets toppledelse bød på norske jordbær da den summerte opp vårsesjonen tirsdag. Anne Enger Lahnstein, generalsekretær Per Olaf Lundteigen og parlamentarisk leder Johan J. Jakobsen gir uttrykk for at det er krevende å styre landet som mindretallsregjering.

- Men det er overhodet ikke snakk om at det går mot en grense hvor vi kaster kortene, sa partilederen. Hun vil ikke slutte å regjere selv om det skulle gå dårlig ved kommunevalget neste år. Alternativet er å sitte med 11 stortingsrepresentanter uten innflytelse, og det er lite forlokkende. Lahnstein minner dessuten om at hun har arbeidet for en sentrumsregjering siden 1990.

Sp-lederen sa at det er i skjæringspunktet mellom sentrum og Arbeiderpartiet at de gode løsningene finnes, og appellerte til Thorbjørn Jaglands samarbeidsvilje.

Renta

Pressekonferansen fant sted dagen etter at Norges Bank hevet renten for fjerde gang i år. Men partiledelsen ga ikke uttrykk for stor bekymring.

- Jeg registrerer det som skjer. Enhver som tar opp lån må ta høyde for en viss margin, i forhold til at renta kan gå begge veier, sa Lundteigen. Lahnstein sa at rentenivået har vært kunstig lavt.

- Det er for enkelt å tro at vi kan opprettholde en slik økonomi hvor det ikke lønner seg å spare og hvor det er for enkelt å ta opp lån, sa hun. Men skyndte seg å presisere at det ikke dermed er grunnlag for å hevde at Sp sier ja til renteøkning.

Verken hun eller de andre ga noen klare anvisninger på hvordan de varslede innstramningene i statsbudsjettet til høsten skal skje.

- Det er ikke noen motsetning mellom fornuftige innsparinger og sentrumsprofil, sa Jakobsen, og viste til forslaget om økt el-avgift som ikke fikk flertall på Stortinget.

Arbeiderpartiet

Anne Enger Lahnstein gir klart uttrykk for at hun ønsker en forhandlingsløsning med Ap om statsbudsjettet.

- Det betinger imidlertid at Ap er villig til å vise respekt for andre og at vi unngår misvisende retorikk om det politiske landskapet. Jaglands forsøk på å presse oss over i den gamle blokken med Høyre og Frp er en effektiv sperre mot gode løsninger for vanlige folk, sa hun.

Parlamentarisk leder Johan J. Jakobsen la fram en oversikt som skulle bevise at sentrumspartiene samarbeider til høyre og venstre.

- I en rekke saker har vi stått sammen med Arbeiderpartiet, sa han. Eksempler på dette er minekonvensjonen, promillegrense til sjøs, jordbruksoppgjøret og kommuneøkonomien.

Senterparti-lederen kan ikke se noen alternativer til sentrumsregjeringen i dagens politiske situasjon.

- Med Thorbjørn Jaglands analyse om at han må ha et fast grunnlag for sin regjering, må han ha støtte fra Høyre og Fremskrittspartiet ved et regjeringsskifte. En koalisjon av Ap, Sp og SV kan Jagland bare glemme, slo hun fast.

FORNØYD: Trioen Lundteigen, Lahnstein og Jakobsen blåser i renteøkning og dårlig oppslutning. De er fornøyd med å sitte i regjering.