KONTANTSTØTTE: Liv Signe Navarsete er leder i Senterpartiet. 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
KONTANTSTØTTE: Liv Signe Navarsete er leder i Senterpartiet. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Senterpartiet vil doble kontantstøtten

Vil kun betale hjemmeværende foreldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programkomiteen i Senterpartiet vil øke kontantstøtten til ettåringer, fjerne den for toåringer og kun betale hjemmeværende foreldre.

I dag gjelder kontantstøtten barn mellom ett og tre år og gir en utbetaling på i vel 3.300 kroner i måneden.

Sp vil videreutvikle kontaktstøtteordningen ved å målrette den mot familier der en av foreldrene er hjemme med barn under to år. Styrkingen av ordningen for de yngste innebærer en dobling av utbetalingen, til over 6.600 kroner i måneden, skriver Bergens Tidende.

- Programkomiteen skriver ikke om doblingen, men det er det som er diskutert, sier Kjersti Toppe, Sps listetopp i Hordaland, bystyrerepresentant og medlem av programutvalget.

I dag er det en forutsetning for kontantstøtten at barnet ikke har heltids barnehageplass med offentlig støtte. Den forutsetningen ønsker Sp å fjerne. I stedet vil de kreve at en av foreldrene er hjemme.

Et vanlig argument mot kontantstøtten er at den hindrer integrering av barn med minoritetsbakgrunn. Fravær av samvær med norskspråklige barn virker hemmende på språkutviklingen. Forskning har vist at minoritetsspråklige barn i langt mindre grad sendes i barnehagen. I 2006 fikk åtte av ti barn med minoritetsbakgrunn kontantstøtte

- Det er et godt argument mot kontantstøtten, medgir Toppe, men hun peker på at Sp foreslår gratis kjernetid i barnehagene i bydeler og skolekretser med høy innvandringsandel.

- Det blir for lettvint å fjerne kontantstøtten. Da må man heller målrette tiltak for å få flere foreldre med minoritetsbakgrunn til å velge barnehagen for sine barn.


(NTB)