Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senterpartiet vil fjerne bomringene

Senterpartiet vil fjerne dagens bomringer og erstatte bompengeordningen med et system for avansert veiprising. 

FJERNES?: Senterpartiet vil fjerne dagens bomringer og erstatte dem med et GPS-basert system for avansert veiprising. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FJERNES?: Senterpartiet vil fjerne dagens bomringer og erstatte dem med et GPS-basert system for avansert veiprising. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når Nord-Jæren blir teppebombet med nye bomstasjoner, må vi tenke nytt, sier partiets næringspolitiske talsmann Geir Pollestad til NRK.

Han viser til at bare på Nord-Jæren er det planlagt 38 nye bomstasjoner fra neste høst og 15 år framover.

I sitt siste partiprogram har Senterpartiet vedtatt å utrede såkalt avansert veiprising i områder der det finnes.

Ordningen går ut på at bomringene blir fjernet og erstattet med en GPS-sender som registrerer hvor mye og hvor langt den enkelte bilist kjører.

- Bomringer er urettferdig

Både Transportøkonomisk Institutt (TØI), Sintef, Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) og NAF mener en slik ordning bør utredes, blant annet fordi dagens ordning slår urettferdig ut for bilistene.

Datatilsynet mener avansert veiprising, dersom ting blir gjort riktig, kan bidra til å styrke personvernet.

Samtidig er samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i gang med å utrede såkalt satellittbasert veiprising for tungtransport, skriver Stavanger Aftenblad.

En elektronisk brikke plassert i kjøretøyet vil kommunisere med satellitter i verdensrommet og registrere kjøreturen.

Konseptet kan etter hvert bli overført til lette kjøretøy.

Anklaget Frp for løftebrudd

Etter at regjeringens forslag tlil statsbudsjett ble lagt fram forrige uke, anklaget Senterpartiet Frp for løftebrudd i bompengesaken.

- I valgkampen i 2013 lovet Frp at bompengene skulle fjernes og drivstoffavgiftene skulle ned. Resultatet ble rekordøkning i både bompenger og avgifter. For få måneder siden lovet de at eiendomsskatten skulle fjernes. Hva skjer i det første budsjettet? Eiendomsskatten fortsetter som før. Regjeringens største satsing er et løftebrudd, sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!