Senterpartiets bensintriks

Snakker om store prisforskjeller som knapt finnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KORREKSJON: Denne artikkelen har i flere timer ligget ute med benevnelsen øre på de prisene og prisforskjellene vi oppgir i saken. Det rette skal selvsagt være kroner. Trøsten får være at vi var konsekvente gjennom hele saken. Dagbladet.no beklager.

(Dagbladet.no): Senterpartiet markedsfører seg som partiet for hele landet og som spesielt tar vare på innbyggerne i distriktene.

Partiet mener det er for store forskjeller mellom by og land, og at det er de som bor utenfor tettbebygde strøk som rammes spesielt hardt av forskjellene. Blant annet gjelder dette drivstoffpriser i områder hvor man har et dårlig utbygd kollektivtilbud og er avhengig av bil.

Senterpartiet hevder på sine nettsider at bensinprisen mellom Oslo-distriktet og distrikts-Norge kan være opptil tre kroner.

SSBs statistikk

Dagbladet.nos faktasjekk av denne påstanden viser at Senterpartiet leker med usikre tall som presenteres som sannheter i valgkampen.

Statistisk sentralbyrå undersøker prisen på 100 bensinpumper over hele landet hver eneste måned i forbindelse med beregning av konsumprisindeksen.

Dagbladet.no har fått tilgang til prisdataene for de siste to månedene, fordelt på Oslo-området og fylkene Nordland, Troms og Finnmark, som er typiske distriktsområder. Om man sammenligner gjennomsnittprisene for disse områdene, er ikke prisdifferensen mellom by og bygd så stor som Senterpartiet gir inntrykk av.

Små prisforskjeller

HVOR MYE SKAL DET KOSTE? Senterpartiet og Fremskrittspartiet forsøker å gjøre drivstoffpriser til en valgkampsak, men på hver sin måte. Foto: ARNLJOT BRINGEDAL
HVOR MYE SKAL DET KOSTE? Senterpartiet og Fremskrittspartiet forsøker å gjøre drivstoffpriser til en valgkampsak, men på hver sin måte. Foto: ARNLJOT BRINGEDAL Vis mer

SSBs beregninger viser at differansen i gjennomsnittlig pumpepris for 95 blyfri mellom Oslo-området og de tre nordligste fylkene, i juni var 0,60 kroner. I juli var differansen bare 0,45 kroner. Prisdifferansen for 98 blyfri var 0,70 kroner i juni og 0,34 kroner i juli.

Dette rimer dårlig med Senterpartiets påstand om tre kroners prisforskjell.

SSB har også beregnet er standaravvik til gjennomsnittsprisen. Standardavvik viser hvor stor forskjell det er på gjennomsnittsprisen, og den høyeste og den laveste prisen. Avviket indikerer en slags feilmargin på gjennomsnittsprisen, opplyser SSB.

For blyfri 95, som er det drivstoffet det selges mest av i Norge, var avviket for de tre nordligste fylkene i juni og juli 0,40 og 0,62 kroner.

Senterpartiets dokumentasjon

Dagbladet.no har bedt Senterpartiet dokumentere opplysningene om en prisforskjell på inntill tre kroner. Vi har fått tilsendt en artikkel fra VG 18. juli i år. Avisen sjekket pumpeprisen på 10 stasjoner i Norge dagen før, og fant ut at den billigste bensinen var 9,84 kroner på Skedsmo utenfor Oslo. Den dyreste var 12,15 kroner i fiskeværet Kjøllefjord i Finnmark.

Prisdifferansen i VGs artikkel er 2,31 kroner. Ikke opptil tre kroner som Senterpartiet påstår. Dabladet.no får opplyst av bensinkjedene at i områder der det er lokal priskrig på bensin, kan prisene endres tre til fire ganger om dagen. Det betyr at prisen på 9,84 kroner bare kan ha gjeldt i noen timer.

Taus om de andre prisene

Det er selvsagt fullt mulig å finne den dyreste og billigste bensinpumpen i Norge og dermed påvise en stor prisforskjell, slik Senterpartiet trekker frem som eksempel.

Men VG har også sjekket pumpeprisen på Furuset i Oslo og ved E18 på Slependen i Sandvika. Her er prisene 10,72 og 11,26 kroner. Stasjonen på E18 ligger ved landets mest trafikkerte vei, men likevel er det bare en prisforskjell på 0,89 kroner til fiskeværet Kjøllefjord.

Dette nevner ikke Senterpartiet med et ord i sin valgkamp.