- Sentral i dødsranet

Politiet har pågrepet en 47-åring i Oslo og siktet ham for ranet i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet mener at mannen som tirsdag ble pågrepet og siktet for ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger, hadde en sentral rolle i ranet. Mannen nekter å ha noe med ranet å gjøre.

- Dette er ikke en perifer siktelse, sier politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt.

Ingen politi-kjenning

Det kan tolkes dit hen at politiet mener at den 47 år gamle mannen var med under selve ranshandlingen. Han var ikke kjent for politiet fra før, og har ikke tidligere vært en del av det harde ransmiljøet i Oslo-området.

- Han nekter for å ha noe med ranet å gjøre. Han har aldri hatt noe med politiet å gjøre, og er svært medtatt etter natten i glattcelle, opplyser hans forsvarer, advokat Joakim Ronold.

Preget av glattcella

47-åringen er siktet for grovt ran eller medvirkning til grovt ran. Han har så langt ikke ønsket å forklare seg for politiet.

- Årsaken er at han er preget av natten i glattcelle, sier Ronold.

Advokaten har brukt lang tid i ettermiddag på å forklare 47-åringen hva som er skjedd og hva som kommer til å skje videre.

- Fordi han ikke har hatt noe med politiet å gjøre, er også dette ukjent for ham, forklarer forsvareren.

Ønsker ikke innsyn

47-åringen, som er norsk statsborger, ble brakt til Stavanger tirsdag kveld. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Stavanger tingrett torsdag klokka 13.30. Politiet vil begjære ham fengslet i fire uker med alle restriksjoner, både isolasjon, brev- og besøksforbud og lukket rett under fengslingsmøtet.

- jeg har ikke noe ønske om lukkede dører, men vil ikke bruke tid på dette, sier Ronold.

Forsvareren kan få innsyn i sakens dokumenter, men med restriksjoner. Han har derfor foreløpig takket nei til innsyn.

Tatt uten dramatikk

- Jeg vil ha et åpent forhold til min klient. Derfor vil jeg ikke vite noe om saken som jeg ikke kan si videre til min klient, sier Ronold.

Han viser til at en av forsvarerne allerede har brakt kravet om dokumentinnsyn inn for Høyesterett. 47-åringen ble pågrepet i Oslo. Verken Ronold eller politiet vil opplyse hvor mannen kommer fra, annet enn at han ikke kommer fra Oslo eller Stavanger.

- Mannen ble tatt klokka 16.10 tirsdag. Pågripelsen gikk rolig for seg, sier politiadvokat Karsten Monsen.

Jakter på bakmenn

I alt 11 personer er nå siktet etter dødsranet. Norsk Kontantservice i Stavanger ble ranet om morgenen 5. april. 12 personer skal ha deltatt i ranet. To personer ble tatt som gisler.

Operativ uteleder Arne Sigve Klungland ble skutt og drept. To menn (29 og 47) med tilknytning til butikken Spy Shop i Oslo er siktet og varetektsfengslet. Det samme er Kjell Alrich Schumann (38), som omtales som «Skyggen». Metkel Negassie Betew (25) ble pågrepet i Tyskland.

Også David Aleksander Toska og Ridvan Halimi er siktet i saken. Fire svenske statsborgere er siktet - to av dem er løslatt. En annen er etterlyst i hele Europa.

DREPTE: Norsk Kontantservice i Stavanger ble ranet om morgenen 5. april. 12 personer skal ha deltatt i ranet. To personer ble tatt som gisler, og politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept.