BUDSJETTFORHANDLINGER: Vi er mye nærmere en løsning i dag enn vi var i går, men det er ganske mye jobb igjen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande etter forhandlingsmøtet om statsbudsjettet mellom partilederne i regjeringspartiene og samarbeidspartiene. Video: NTB Scanpix Vis mer

Budsjettforhandlinger

Sentral kilde: Regjeringens beskjed til Trine og Knut Arild tirsdag morgen: - Bilpakka åpnes ikke

Det forteller en kilde tett på forhandlingene til Dagbladet. Men Grande mener likevel partene er nærmere en løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag morgen møttes de fire partilederne på nytt på Statsministerens kontor i et forsøk på å komme videre i budsjettforhandlingene.

En kilde tett på forhandlingene forteller til Dagbladet at en av konklusjonene på møtet mellom Erna og Siv mandag kveld, er at bilpakken blir stående uendret.

Bilpakken inkluderer blant annet økte drivstoffavgifter, kutt i bompengeavgift på riks- og fylkesveier og redusert årsavgift.

- Vi er mye nærmere en løsning i dag enn i går, men det er fortsatt mye som gjenstår. Vi fikk tilbakemelding på den skissen vi la fram på lørdag, og tonen er mer positiv nå, sier Trine Skei Grande etter møtet.

- Har regjeringen gått med på å åpne bilpakka?

- Regjeringen har ikke gått med på noe ennå, og vi har ikke gått med på noe ennå, svarer Grande.

Ifølge finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi var bilpakka ikke et tema i går, og dermed har Frp heller ikke åpnet for endringer:

- Det var verken et tema i dag eller i går. Det vi diskuterer nå, er hvordan vi kan komme KrF og Venstre i møte på andre deler av budsjettet, sier Limi.

Ulike versjoner

VG har derimot andre opplysninger fra andre kilder:

«For første gang under forhandlingene med Venstre og KrF skal Frp være på gli når det gjelder å endre sitt bilpakke-ultimatum. Det får VG bekreftet fra kilder nær forhandlingene tirsdag formiddag», skriver avisa.

Knut Arild Hareide vil ikke kommentere hvorvidt regjeringen er villige til å endre bilpakken.

- Nå er det vår jobb å svare skriftlig på regjeringens forslag som de la på bordet i dag, og det kan ta noe tid.

Ulike krav

Mandag kveld møttes regjeringspartiene til et krisemøte i statsministerboligen.

Tema på møtet var blant annet Venstres krav om å åpne den såkalte bilpakken, som altså betyr endringer i det grønne skatteskiftet, og KrFs krav om å styrke budsjettet på ytterligere tre punkter:

 • Lærere
 • Distriktene
 • Familieliv

På vei inn på tirsdagens møte fortalte Knut Arild Hareide til TV2 at de har jobbet med en skisse som de har fått fra regjeringen i løpet av natten.

- Vi har fått en del svar på KrF og Venstres innspill. Vi er ikke fornøyd med alle svarene, men det er et godt grunnlag for samtaler, sa Hareide.

Dobbelt nei fra KrF

I tillegg til statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen var også Per Sandberg (Frp), Bent Høie (H), Høyre-nestleder Jan Tore Sanner og Frp's Hans Andreas Limi blant deltakerne på møtet mandag kveld.

Tidligere på dagen hadde det blitt det klart at de fire partiene fortsatt var langt unna en løsning. KrF-leder Knut Arild Hareide sa til Dagbladet at de verken kan gå for Venstres eller regjeringens forslag, slik det forelå da.

Den mye omtalte bilpakken innebærer blant annet:

 • Økning av bensinavgiften med 15 øre, dieselavgiften med 35 øre
 • Bompengekutt på 500 millioner kroner på riks- og fylkesveiprosjekter.
 • Økt pendlerfradrag
 • 12 prosent reduksjon på årsavgift for fossilbiler.

Steile fronter

Høyre skal ha lagt fram pakken sammen med Frp allerede før budsjettet kom for å unngå å måtte kjempe mot Frp og Venstre på to fronter i selve budsjettforhandlingene.

Men det oppsto likevel problemer, fordi både Venstre og KrF opplever at bilistene blir overkompensert gjennom bompengekutt og andre tiltak, slik at det ikke er tilstrekkelig med insentiver til å la fossile biler bli stående.

Budsjettforhandlingene

 • Regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett 6. oktober.
 • Forhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF startet onsdag 2. november.
 • Budsjettet behandles av Stortinget i finansdebatten, som er satt til 5. desember.
 • For at finanskomiteen skulle rekke å legge fram en samlet innstilling, måtte partene ha blitt enige innen fristen søndag 20. november.
 • Finanskomiteen har i stedet mulighet til å levere en tilleggsinnstilling. Fristen er torsdag 24. november.
 • Dersom det blir enighet etter denne dato, har finanskomiteen mulighet for å be presidentskapet om å endre dato for finansdebatten.
 • Blir det ingen enighet, er det regjeringens primærforslag, med noen justeringer, som er utgangspunkt for finansdebatten.
 • Siste møtedag før Stortinget tar juleferie er tirsdag 20. desember.

Kilde: NTB

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer