Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sentralbanksjef arrestert: Mener storbank hvitvasket Nord-Korea-penger

Bare timer seinere, ble landets tredje største bank anklaget for å samarbeide med Nord-Korea.

KORRUPSJONS-MISTENKT: Ilmars Rimsevics, latvias sentralbanksjef ble arrestert, mistenkt for korrupsjon på søndag. Foto: Roman Koksarov / AP / NTB scanpix
KORRUPSJONS-MISTENKT: Ilmars Rimsevics, latvias sentralbanksjef ble arrestert, mistenkt for korrupsjon på søndag. Foto: Roman Koksarov / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag tok politiet seg inn i Latvias sentralbanksjef, Ilmars Rimsevics' hjem og kontor etter mistanker om at han hadde tatt imot bestikkelser på minst 100 000 euro (970 000 norske kroner journ.anm.). Det skriver Reuters.

Latvias korrupsjonsforebyggende byrå har ikke utgitt detaljer- eller sagt noe om etterforskningens omfang. Landets statsminister, Maris Kucinskis, innkalte likevel til et krisemøte mandag morgen.

Nulltoleranse for korrupsjon

Ifølge ham er det ingen tegn på at hendelsen truer den latviske økonomien. Kucinskis sier også at han ikke ville involvere seg i antikorrupsjonsbyråets arbeid fordi de jobber profesjonelt og nøyaktig, skriver Bussiness insider.

Den latviske bank vil ikke kommentere etterforskningen, men sier at de har en nulltoleranse for korrupsjon og ulovlige aktiviteter. Hendelsen har heller ikke påvirket driften av banken, som åpnet allerede dagen etter, skriver BBC.

- Den latviske bank holder som vanlig åpent fra morgenen av i morgen. Vi vil understreke at vi ikke er påvirket av hendelsen. Det vil si at vi tilbyr våre vanlige tjenester til alle kundene våre, skriver de på Twitter.

På Twitter skriver de også at banken administreres av rådet og styret i Den latviske bank inntil videre. I Rimsevics' fravær, tar nestlederen over sentralbanksjefens oppgaver.

- Nord-Korea-samarbeid

Timer etter at sentralbanksjefen ble arrestert, anklaget amerikanske myndigheter også Latvias tredje største bank, ABLB, for å samarbeide med Nord-Korea.

USAs finansdepartement mener den latviske banken har latt kundene gjøre forretninger med Nord-Korea forså å ha forsøkt å skjule de ulovlige aktivitetene. Forretningene står stikk i strid med FNs sanksjoner mot landet, skriver Reuters.

- ABLV har institusjonalisert hvitvasking av penger som en bærebjelke i bankens forretningspraksis for deretter å bestikke latviske myndigheter til å skjule lovbruddene sine, het det i en uttalelse fra det amerikanske finansdepartementet i forrige uke.

Ifølge dem har de påtatte lovbruddene en sammenheng med Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Banken, på sin side, sier avviser påstandene. De sier USAs anklager er basert på ubegrunnet og misvisende informasjon. I tillegg har de bedt om støtte fra Latvias sentralbank for å stabilisere situasjonen.

Hindret betalinger til Nord-Korea

Politiet har ifølge BBC også ettersøkt en rekke andre latviske banker det siste året. I juli 2017 ble to banker bøtelagt for å la kundene sine omgå internasjonale sanksjoner som hindret betalinger til Nord-Korea.

Norvik Bank er involvert i en konflikt med staten fordi de mener de har fått «urettferdig, vilkårlig, uriktig og urimelig behandling». Hva det innebærer er usikkert.

Det er også uklart om etterforskningen av hendelsene kan knyttes til Rimsevics.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!