Sentralbanksjefen blir ny statsminister

Stabil kurs på bath mot kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Thailands sentralbanksjef Pridiyathorn Devakula har gått med på å overta som statsminister, skriver avisen The Nation.

Devakula har avlyst deler av sitt program ved årsmøtet til Det internasjonale pengefondet/Verdensbanken i Singapore og vil ankomme Thailands hovedstad Bangkok i løpet av dagen, ifølge The Nation. Det ventes at de thailandske kuppmakerne vil holde en pressekonferanse seinere onsdag.

Sveriges ambassadør til Thailand, Jonas Hafström, tror disse opplysningene betyr at det kan være inngått en avtale mellom kuppmakerne og tilhengere av landets valgte statsminister Thaksin Shinawtra.

Sentralbanksjefen er innsatt av Thaksin, men er svært selvstendig og svært avholdt, sier Hafström til nyhetsbyrået TT.

Samarbeid

To av Thaksins nærmeste medarbeidere, visestatsminister Chidchai Vanasatidya og stabssjef Prommin Lertsuridej, skal ha blitt «invitert» til å oppholde seg i hærens hovedkvarter. Dette har minsket frykten for voldelige sammenstøt mellom kuppmakerne og Thaksins tilhengere, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den thailandske valutaen bath opplevde sitt kraftigste kursfall på tre år etter at militærkuppet ble kjent, i følge flere nyhetsbyråer.

Men i løpet av det første døgnet stabililiserte kursen seg igjen til vanlig nivå, og kuppet har bare hatt marginal påvirkning av bath-kursen i forhold til norske kroner, opplyser valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Nordea Markets til Dagbladet.no.

-I går fikk norske valutakunder 568 bath for 100 kroner, i ettermiddag 568 bath.  Det  største utviklingstrekket i forhold til kroner for tiden, er at norsk valuta er svekket med seks prosent siden begynnelsen av august, sier valutastrateg Nils Kristian Nilsen.

Børsen i den thailandske hovedstaden er stengt, etter ordre fra general Sonthi Boonyaratglin og de andre kuppmakerne som har erklært onsdagen som en nasjonal fridag. (NTB-TT-Reuters).

OVERTAR: Sentralbanksjef Pridyathorn Devakula overtar som statsminister i Thailand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer