VIL BRUKE MINDRE PENGER:
Sentralbanksjef Øystein Olsen foreslo i kveld å senke bruken av oljepenger fra fire til tre prosent av årlig avkastning.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VIL BRUKE MINDRE PENGER: Sentralbanksjef Øystein Olsen foreslo i kveld å senke bruken av oljepenger fra fire til tre prosent av årlig avkastning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Sentralbanksjefen foreslår å endre handlingsregelen

Vil senke bruken av oljepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanksjef Øystein Olsen foreslår å endre handlingsregelen.

Han vil senke bruken av oljepenger fra fire til tre prosent av årlig realavkastning.

I sin årlige tale til representantskapet i Norges Bank slo Olsen fast at oljefondet står i fare for å bli tappet for nesten 1.000 milliarder kroner de neste 20 årene om 4-prosentregelen ikke endres.

- Det avtegner seg nå et annet bilde enn da handlingsregelen ble trukket opp i 2001. Den gangen var det rimelig å legge til grunn en realavkastning fra fondet på i overkant av 4 prosent. Et tilsvarende regnestykke peker nå i retning av en realavkastning på 3 prosent, sier sentralbanksjefen, som i sin tid var med på å utvikle ideen om handlingsregelen da han jobbet i Finansdepartementet.

- Avkastningen kan bli høyere eller lavere enn 3 prosent, men vi mener det er et riktigere tall enn 4 prosent, sier Olsen til NTB.

(NTB)